lándzsarózsa

Bejegyzésünkben 2 lándzsarózsa (Aechmea) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Szúrós lándzsarózsa, csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) bemutatása, gondozása

A lándzsarózsa, szúrós lándzsarózsa vagy csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Brazíliából származó broméliaféle, amely rózsaszín virágot hoz. Hosszúkás, mintás, szalagszerű levelei tőlevélrózsát alkotnak.

lándzsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A virágzat elszáradása után, az anyanövény is elpusztul, de ha megfelelően tartottuk, akkor utódnövényeket, sarjakat hoz, amelyeket átültethetünk. Kis helyigényű növény, amely a cigarettafüstöt is jól viseli.

A lándzsarózsa helyéül világos, de nem tűző napos helyet válasszunk, ültetéséhez, laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk. Talaját tartsuk mindig kissé nedvesen, az öntözés során tőlevélrózsájába is töltsünk tiszta vizet. Télen kevesebbet öntözzük.

Eredeti, trópusi élőhelyéből adódóan a páradús levegőt is szereti, ezért gondoskodjunk párásításról. Érdemes leveleit portalanítani és áttörölgetni nedves ruhával ez is segít a páratartalom biztosításában.

Túl hűvös helyiségben, vagy ha földje túlságosan kiszárad a növény leveleinek csúcsa barnulni kezd. Túlságosan nedves talajban gyökérrothadás jelentkezhet. Időnként a pajzstetvek is megtámadják. 

2. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata) bemutatása, gondozása

bogyócskás lándzsarózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Daderot

A bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata) Brazíliából származó broméliaféle, amely jellegzetes bogyócskás virágzatával díszít. Különleges virágzatát korallpiros csészelevelek, valamint kék, később pirosra színeződő sziromlevelek alkotják.

Hosszúkás, zöld színű néha csíkos, kissé fogazott szélű levelei tőlevélrózsát alkotnak. A virágzat elszáradása után, az anyanövény is elpusztul, de ha megfelelően tartottuk, akkor utódnövényeket, sarjakat hoz, amelyeket átültethetünk, így szaporíthatjuk.

A bogyócskás lándzsarózsa helyéül félárnyékos, esetleg világos, de nem tűző napos helyet válasszunk, ültetéséhez, laza szerkezetű, jó vízáteresztő virágföldet használjunk. Talaját két öntözés között, hagyjuk egy kicsit kiszáradni, az öntözés során tőlevélrózsájába is töltsünk tiszta vizet.

Télen kevesebbet öntözzük, ilyenkor a levelek alkotta medencébe nem szükséges vizet tölteni. Túlságosan nedves talajban gyökérrothadás jelentkezhet. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. 

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Daderot

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények