Lonicera standishii

A lándzsás lonc (Lonicera standishii var. lancifolia) bemutatása, gondozása

Lonicera standishii

Lonicera standishii / Kép forrása: Flickr / Szerző: Dr Mary Gillham Archive Project / Licence: CC BY 2.0

A lándzsás lonc (Lonicera standishii var. lancifolia) kb. 2 méteres maximális magasságot elérő télizöld cserje, mely Kínából származik.

Azok közé a növények közé tartozik, mely a tél végi, tavasz eleji, színekben, virágokban szegény időszakban csempész színeket, vidámságot a kertünkbe. Levélzetét sötétzöld, kihajtáskor bronzos árnyalatú, hosszúkás levelek alkotják.

Jellemzően fehér, ritkábban világos rózsaszín hosszúporzós illatos virágai a még csupasz vesszőkön kezdenek nyílni. Egyik ismert változata a ’Budapest’, melynek virágai rózsaszín árnyalatúak.

A lándzsás lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos nem túl nedves, kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Metszeni a virágzás után lehet, elég csak az elöregedett, elhalt vesszőket eltávolítani.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg főként száraz időszakokban. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dr Mary Gillham Archive Project / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék