bugás lángvirág

Ebben a bejegyzésben 3 lángvirág (Phlox) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Bugás lángvirág (Phlox paniculata) bemutatása, gondozása

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) közepesen magas termetű évelő növény, amely igazán népszerű és csinos virág, vétek kihagyni virágágyunkból. Hosszú szárainak végén gömbformát alkotnak a parányi 5 szirmú virágok.

Szárán hegyes üde zöld levelek sorakoznak. Illatos, lila, fehér és rózsaszín árnyalatokban játszó virágait a nyár második felében hozza. A vele azonos igényű, és hasonlóan könnyen gondozható réti lángvirág már májusban megkezdheti a virágzást.

bugás lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis

A bugás lángvirág igazán könnyen nevelhető növény, egyedül az öntözésre kell odafigyelni, szereti, ha nedves a talaja.

Ültetéséhez világos vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet keressünk, utóbbit rosszul viseli. Talaj tekintetében nem válogatós, egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen.

Célszerű levágni az elvirágzott virágokat, nemcsak esztétikusabb így a virág, hanem további virágzásra serkenthető. Szaporítani tőosztással és dugványozással is lehet.

2. Kúszó lángvirág, árlevelű lángvirág (Phlox subulata) bemutatása, gondozása

kúszó lángvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0

A kúszó lángvirág vagy árlevelű lángvirág (Phlox subulata) alacsony termetű évelő növény, mely Észak-Amerikából származik.

Párnát alkotó, terjedő tövű növény, mely ezen, tulajdonsága miatt, jól használható sziklakertbe való ültetésre, kerti utak szegélyezésére, talajtakaróként vagy kőfal tetejére ültetve is.

Kicsi virágai, melyek szinte az egész növényt beborítják a virágzási időben lila, fehér és rózsaszín színárnyalatokban játszanak, jellemzően a tavasz második felében díszítenek.

Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül a laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású, átlagos tápanyagtartalmú talajt kedveli.

Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül időnként a lisztharmat okoz problémát. Szaporítani tőosztással lehet, valamint zölddugvánnyal tavasszal.

3. Egynyári lángvirág (Phlox drummondii) bemutatása, gondozása

Phlox drummondii

Kép forrása: Flickr / Szerző: Malcolm Manners / Licence: CC BY 2.0

Az egynyári lángvirág (Phlox drummondii) alacsony termetű egynyári növény, mely szegélynövényként, balkonnövényként vagy a virágágyás alacsonyabb termetű növényeként díszítheti kertünket. Eredeti élőhelyét Texas füves rétjei jelentik.

Levélzetét, kicsi, keskeny hegyes levelek alkotják. Tavasz végén, valamint a nyár első felében nyíló csillag alakú virágai változatos színárnyalatokban pompáznak. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, humuszos, semleges vagy kissé savas kémhatású típusokat kedveli legjobban. A szárazságot rosszul bírja, rendszeres öntözést igényel, erre a tartósan száraz, meleg időszakokban fokozottan figyeljünk.

A virágzás után, ha visszavágjuk, sikerülhet másodvirágzásra bírni. Kártevőkre nem igazán érzékeny. Lisztharmat időként megtámadja. Szaporítani tavasszal lehet magvetéssel.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Malcolm Manners / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények