szagos bükköny

Cikkünkben 3 lednek (Lathyrus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tavaszi lednek (Lathyrus vernus) bemutatása, gondozása

A tavaszi lednek (Lathyrus vernus) alacsony, közepes termetű, terjedő tövű évelő növény, mely más lednek fajoktól eltérően nem kúszik. Természetes élőhelyét a lombhullató erdők jelentik, hazánkban is találkozhatunk vele a természetben.

tavaszi lednek

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

Jól társítható más, hasonló igényű növényekkel, szépen mutat a kert árnyékosabb részeiben, vagy egy árnyasabb sziklakertben is. Levélzetét tojásdad alakú, hosszúkás, kihegyezett végű levelek alkotják.

Ha gondoskodunk a rendszeres öntözésről, levelei a virágzás után előfordul, hogy nem húzódnak vissza. Tavasszal nyíló pillangós virágai eleinte bíborlilás színűek, az idő előrehaladtával kék színűvé válnak. Rózsaszín és fehér virágú fajtái is léteznek.

A tavaszi lednek félárnyékos helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő, üde talajba ültetve fejlődik szépen.

Átlagos vízigényű növény, földjét tartsuk mindig kissé nyirkosan. A pangó vizet rosszul viseli, ahogy a gyökérzet bolygatását is, ezért mindenképp végleges helyére ültessük.

Nyáron a nagyobb hőségek idején előfordul, hogy visszahúzódik, ezért olyan növényekkel ültessük össze, melyek kitöltik az így keletkező üres területet.

Kártevők közül a csigák, meztelencsigák, levéltetvek és tripszek támadhatják meg, pangó víz hatására, gyökérrothadás jelentkezhet. Szaporítani magról, esetleg tőosztással lehet.

2. Szagos bükköny (Lathyrus odoratus) bemutatása, gondozása

szagos bükköny

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A szagos bükköny vagy szagos lednek (Lathyrus odoratus) egynyári kúszónövény, melyet a megfelelő támaszték mellett könnyen felfuttathatunk, kacsai segítségével kapaszkodik egyre feljebb és feljebb. Szicíliából származik, innen hódította meg Európa többi vidékét.

Bokor formájú, törpe változatát is forgalmazzák az üzletek. Fontos megemlíteni, hogy mérgező növény. Rendkívül látványos, intenzív illatú virágai 30-40cm-es szárakon kis fürtökben nyílnak tavasszal.

Változatos színekben kapható lila, fehér, piros, rózsaszín és többszínű változatokat is vásárolhatunk. A szagos bükköny napos helyen, morzsalékos, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben.

Tartósan száraz és meleg időszakokban rendszeres, bőséges öntözést igényel. Szereti, ha gyökérzete hűs marad, ezért tövét érdemes talajtakarással óvni az erős, meleg napsugaraktól.

Virágzását sikeresen meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan eltávolítjuk elhervadt virágait. Betegségek közül megtámadhatja a lisztharmat, ha rossz légjárású helyen tartjuk. Szaporítani magról lehet.

3. Nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius) bemutatása, gondozása

nagyvirágú lednek

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius) erőteljes növekedésű, évelő kúszónövény, mely Közép és Dél-Európában is őshonos. Támaszték mellett felfuttatható, támaszték nélkül, földön elterülő, gömbszerű bokorrá fejlődik. Mérgező növény, magja különösen mérgező.

Levélzetét zöld vagy szürkészöld színű lándzsás, vagy elnyúlt ovális alakú levelek alkotják. Fehér, halvány rózsaszín vagy fukszia színű virágai nyár közepétől, ősz elejéig nyílnak.

A nagyvirágú lednek gyorsan terjedő növény, mely akár más virágokra is felfuthat így károsítva őket, ezért járjunk el körültekintően, amikor helyet keresünk számára. Napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető.

A talaj típusára alapvetően nem kényes, a lényeg, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük. Átlagos vízigényű növény, meghálálja a rendszeres, mérsékelt öntözést, a rövid ideig tartó szárazságot elviseli.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek és a csigák károsíthatják. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo; Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények