zamioculcas

A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) bemutatása, gondozása

A legénypálma, zamioculcas vagy zámia (Zamioculcas zamiifolia) a cikászok nemzetségébe tartozó, igénytélen, dekoratív, és ezen tulajdonságai miatt rendkívül népszerű növény.

Eredeti élőhelyén a nedves időszak, és az aszály váltakozik, emiatt gyökérrendszere átalakult, és gumóiban hónapokig képes vizet raktározni.

Szobahőmérsékleten érzi jól magát, a hideg huzatos helyet nem kedveli. Tartása során két dologra kell figyelni, ne helyezzük tűző napra, és kerüljük a túlöntözést.

A tűző nap a levelek sárgulását, míg a pangó víz a növény pusztulását okozhatják. Különösen télen ügyeljünk arra, hogy hagyjuk jó alaposan kiszáradni a földjét.

Tavasztól őszig havonta adjunk a növénynek kis mennyiségű tápoldatot. Átültetni, csak akkor szükséges, ha már nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből. Az ültetéshez B típusú virágföldet válasszunk!

A legénypálma szaporítása

Szaporítása leveleiről, illetve száráról történhet. A levágott levelet, vagy szárat helyezzük nedves homokba, világos helyre, majd tartsuk nedvesen a talajt.

Kb. 1 év alatt fejlődik ki gumója, amely kilevelesedik. Ekkor helyezzük a növényt cserépbe, jó minőségű virágföldbe. Másik lehetőség a szaporításra a tőosztás.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyen érzi jól magát. A tűző nap hatására sárgulnak a levelei. A huzatot nem szereti.

Öntözés: a legénypálma eredeti élőhelyéből adódóan, a föld alatti gumójában sok vizet raktároz, ezért elég csak mértékkel öntözni. Ne öntözzük túl!

Tápoldatozás: tavasztól-őszig kéthetente tápoldatozzuk. Télen hagyjuk el a tápoldatozást, és még kevesebbet öntözzük.

Átültetés: az átültetésre csak nagyon ritkán van szükség, akkor érdemes sort keríteni rá, ha a gyökerei már szinte kilógnak a cserépből.

Szaporítás: szaporítani a levél, vagy a szár meggyökereztetésével, valamint tőosztással is lehet. A tőosztást érdemes akkor elvégezni, amikor átültetjük a növényt, így csak egyszer kell bolygatni.

A levél, vagy szár meggyökereztetéséhez ültessük el őket nedves homokba, tegyük világos helyre, és tartsuk a homokot nedvesen.

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények