évelő len

Ebben a cikkünkben 2 len (Linum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Évelő len (Linum perenne) bemutatása, gondozása

Az évelő len (Linum perenne) közepes termetű évelő növény, amely Európa szerte elterjedt. Bár nagyon kedves megjelenésű és mutatós növény, hazánkban viszonylag kevesen ültetik.

évelő len

Kép forrása: Flickr / Szerző: T. MA / Licence: CC BY-NC 2.0

Világoskék virágait tavasz végén kezdi el hozni. Elsősorban csoportba ültetve mutat jól, természetes hatású kertekben, ahol főleg vadvirágok nyílnak, különösen jól mutat. Fontos megemlíteni, hogy nyersen mérgezőek magjai.

Az évelő len igénytelen, jó szárazságtűrő képességű növény. Ültetési helyéül tűző napos, vagy kifejezetten világos helyet keressünk. Talaj tekintetében nem igazán válogatós, de legjobban a homokos, kevésbé kötött talajokat kedveli.

Érdemes jól átgondolni, hova ültetjük, ugyanis az átültetést nem viseli jól. Betegségek és kártevők felbukkanására nem kell számítani. Szaporítani magról lehet, melyek fényre csíráznak.

Évelő len vetőmag vásárlás >>>

2. Piros len, skarlát díszlen (Linum grandiflorum) bemutatása, gondozása

piros len

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

A piros len vagy skarlát díszlen (Linum grandiflorum) közepes magasságú, egynyári növény, mely Algériában őshonos.

Levélzetét lándzsa alakú, hosszúkás, szürkészöld színű levelek alkotják. Rövid életű, kárminvörös színű légies virágai vékony, viaszos borítású száron nyílnak. Bár egy-egy virág csak 1-2 napig él, a növény folyamatosan újabb és újabb virágokat hoz.

A piros len, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, laza, homokos talajba ültetve fejlődik legszebben. Egyéb talajtípusokat is tolerál, ha azok jó vízáteresztők. Betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: T. MA / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények