leylandi ciprus

A leylandi ciprus (Cupressocyparis x leylandii) hosszú évek óta a magyar kertek egyik legnépszerűbb növénye. A jellegzetes kúp alakú örökzöld nem különösebben igényes a talajra, a gondozása egyszerű és télen is megőrzi élénk színeit.

Bár önmagában is jól mutat, a legtöbben sövénynek ültetik, mivel évente akár 50-100 cm-t is nő, a megfelelő metszéssel és némi gondoskodással pedig gyorsan zárt, dús növényfal alakítható ki belőle.

A szép sövényhez fontos a megfelelő termőhely

A leylandi ciprus csak akkor fog megfelelő ütemben fejlődni, ha jól érzi magát a termőhelyén. Ehhez többek között laza szerkezetű, jó levegőgazdálkodású talajra van szüksége, ezért amennyiben a kertedben agyagos a talaj, érdemes homokot és tőzeget bedolgozni a növények sorába. Az ültetőgödörbe emellett javasolt 2-3 marék szervestrágyát is keverni, amivel biztosíthatod a növény alapvető tápanyagszükségletét.

A leylandi ciprus napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, és bár jól tűri a szárazságot, rendszeres öntözés mellett szebben fejlődik. Ha lehetőséged van rá, már a telepítés előtt érdemes csepegtető rendszert kiépíteni.

A szalag lehet a földben vagy akár a talajfelszínen is – utóbbi esetben azt javasoljuk, hogy takard le fenyőkéreggel vagy faaprítékkal, ami mérsékli a gyomosodást és segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Akármilyen öntözési módszert is választasz, ügyelj arra, hogy semmiképpen ne álljon meg a víz a gyökérzónában! A pangó víz gyökérfulladást okoz, nem jut elegendő oxigénhez a növény, a fejlődése vontatott lesz, sőt akár ki is pusztulhatnak a tövek.

leylandi ciprus

Kép forrása: IStockphoto.com

A leylandi ciprus metszésének lépései

A megfelelően elvégzett metszés elengedhetetlen ahhoz, hogy a leylandi ciprus sövény sűrű és formás legyen. Ha azt szeretnéd, hogy gyorsan zárt és dús növényfalat alkosson, ne félj bátrabban metszeni! Sokan sajnálják levágni a kifejlett, méretes hajtásokat, pedig a metszés csak még erőteljesebb növekedésre ösztönzi a leylandit.

A metszési pontoknál újabb hajtások fognak megjelenni, amelyek már több irányba fognak fejlődni, és ez fogja megalapozni a kellően sűrű hajtásrendszert.

Amikor a sövény kialakításán dolgozol, nyugodtan eltávolíthatod az éves hajtásnövekmény felét, és a nagyon kilógó, keresztbe növő hajtásokat is érdemes esztétikusan visszacsípni. Később, a formatartó metszésnél a hajtások 1/3-át ajánlott lemetszeni. Bátran vágd vissza a csúcshajtást is, újra ki fog hajtani, és itt is megjelennek majd az oldalhajtások.

A metszést általában évente 1-2 alkalommal kell elvégezni: tavasszal, a hajtásnövekedés megindulása előtt (jellemzően áprilisban), illetve ősszel, miután már leállt a növekedés.

A munkálatok megkezdése előtt érdemes gondolatban megtervezni, elképzelni a kívánt eredményt, formát, majd annak megfelelően végezni a metszést. Az első néhány növénynél még lehet, hogy lassabban, bátortalanabbul haladsz majd, de hidd el, gyorsan bele lehet jönni.

Annak érdekében, hogy a hajtásokat minél kevésbé roncsold és elkerüld a betegségeket, ügyelj arra, hogy mindig éles, fertőtlenített és persze jó minőségű metszőollót használj! Ha hosszú a sövénysor, érdemes beszerezned egy elektromos vagy benzines sövénynyírót, amely nagyban megkönnyíti a növények gondozását.

Azt javasoljuk, hogy az ültetés utáni 1-2. évben már kezdd el a metszést, mert ellenkező esetben a leylandi ciprusok könnyen túl magasra nőhetnek, ami megnehezíti a munkálatok elvégzését.

leylandi ciprus

Kép forrása: Getty Images

Muszáj metszeni a leylandi ciprust?

Ha önálló növényként ülteted, és van elég hely a kertedben, akkor nem muszáj metszeni. Szép, formás növénnyé fog fejlődni metszés nélkül is, és akár a 20-25 méteres magasságot is elérheti.

Ebben az esetben szellősebb, lazább lesz a korona szerkezete, de ez nem is probléma, hiszen nem egy átláthatatlan sövényfal a cél. A szoliterként ültetett leylandi ciprus jól mutat egy nagyobb füves területen a telek végében, és idővel szép főnövénnyé válik.

Ha ezt szeretnéd elérni, akkor érdemes már eleve nagyobb, konténeres példányt választanod.

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu!

Képek forrása: Getty Images; IStockphoto.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek