pompás ligetszépe

Ebben az írásunkban 3 ligetszépe (Oenothera) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pompás ligetszépe (Oenothera speciosa) bemutatása, gondozása

A pompás ligetszépe (Oenothera speciosa) alacsony termetű, nagyon könnyed hatású évelő növény, amely az USA déli területein, valamint Mexikó északnyugati részén gyakori. Vékony szárán hosszúkás, kissé hegyes levelek sorakoznak.

Fő ékességét, csésze alakú először fehér, majd rózsaszín virágai adják, melyek tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

pompás ligetszépe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: ZooFari

Évelőágyak alacsonyabb növényeként, sziklakertbe ültetve, valamint talajtakaró növényként egyaránt megállja a helyét.

A pompás ligetszépe egyszerűen gondozható, fény és melegigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy napos helyet válasszunk, ahol a talaj áteresztő képessége megfelelő.

Jól bírja a szárazságot. A pompás ligetszépe nagyon könnyen szaporodik magától is szétszórt magjairól.

2. Négyszögletes ligetszépe (Oenothera fruticosa subsp. glauca) bemutatása, gondozása

ligetszépe

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: bastus917

A négyszögletes ligetszépe (Oenothera fruticosa subsp. glauca) közepes magasságú évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. Jó választás sziklakertbe, valamint rézsűkre is. Levélzetét hegyes, sötétzöld levelek alkotják, melyek szép kontrasztot alkotnak a nyáron, valamint ősszel nyíló élénksárga virágokkal.

A négyszögletes ligetszépe egyszerűen nevelhető növény, azonban betegségek és kártevők néha megtámadják. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a házas és házatlan csigák okozhatnak problémát.

Ültetési helyéül, meleg, napos vagy világos helyet válasszunk. A talaj típusára és tápanyag tartalmára nem különösebben kényes, a lényeg, hogy olyan talajba ültessük, ami jól elvezeti a nedvességet. Jó szárazságtűrő képességű növény.

Szaporítani magvetéssel, esetleg a virágzási időszak előtt vagy után tőosztással lehet.

3. Vöröslő ligetszépe (Oenothera glazioviana) bemutatása, gondozása

vöröslő ligetszépe

Kép forrása: Flickr / Szerző: degeerelle / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A vöröslő ligetszépe (Oenothera glazioviana) magas termetű kétnyári növény, mely látványos sárga virágaival lehet a virágágyások dísze. Magassága miatt az ágyás hátsó részébe érdemes ültetni, lehetőség szerint több tövet ültessük.

A növény első évében tőlevélrózsát nevel, a második évben fejlődik ki szára, valamint nyílnak sárga szirmú virágai. A nyáron nyíló virágok érdekessége, hogy reggel becsukódnak, és napnyugta felé nyílnak ki újra. Szárán lándzsás, gyűrött hatású levelek fejlődnek.

A vöröslő ligetszépe jó vízáteresztő talajban, napos, világos helyen fejlődik a legszebben. Szereti, ha földje kissé nyirkos, de túlöntözni nem szabad. A pangó vizet rosszul bírja.

Kártevőkre nem érzékeny növény, betegségek közül időnként megjelenhet levélfoltosodás vagy lisztharmat. Szaporítani magról lehet, de önvető képessége is jó.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: ZooFari; Wikipédia / Szerző: bastus917; Flickr / Szerző: degeerelle / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények