Hagymások és évelők

A liliom gondozása és ültetése

Tűzliliom (Lilium bulbiferum)
Tűzliliom (Lilium bulbiferum) / Kép forrása: Pixabay.com

A liliom bemutatása

tűzliliom

Tűzliliom (Lilium bulbiferum) / Kép forrása: Pixabay.com

A liliom (Lilium) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely kb. 90 fajt számlál. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt előfordulnak.

Mivel nagyon kedvelt dísznövények, ezért rengeteg változatát és hibridjét forgalmazzák a kertészetek. Csak győzzünk választani közülük! 

A liliom változatos színű és formájú virágaival a nyári kertek, egyik legszebb virága. Jól mutat akár nagyobb dézsába ültetve is, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében.

A fehér liliom, színe miatt az ártatlanság, tisztaság szimbóluma is. A liliom vágott virágként is népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak.

Gyakori liliomok

1. Fehér liliom bemutatása, gondozása

Fehér liliom

Fehér liliom / Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A fehér liliom (Lilium candidum) a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. A fehér liliom elsősorban a mediterrán tájakon őshonos, de elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt. A liliomtól szinte elválaszthatatlanok a tradíciók.

A hófehér szín, az ártatlanság, és a tisztaság szimbóluma, ez köszön vissza, a fehér liliomból kötött esküvői csokrokban.

Az építészet is felfedezte magának a liliom motívumot, elsősorban vallási épületek díszítésénél köszön vissza. Amellett, hogy kertünk éke lehet, kedvelt virágkötészeti növény is.

Nagytermetű virág, magassága az 1m-t, virágai pedig a 20-25cm-es nagyságot is elérik. Virágzási ideje a nyár első felére, június-júliusra tehető. Nagysága miatt, szeles helyen, mindenképpen biztosítsunk számára támasztékot.

Ültetési helyéül olyan ágyást válasszunk, ahol magas fényigénye kielégítésre kerül, ugyanakkor a tövét nem éri tűző nap. Talaja mindenképpen jó vízelvezetésű legyen, tápanyagtartalmát őszi trágyázás segítségével javíthatjuk. Az enyhén meszes, laza talajt kedveli leginkább.

Visszavágására, akkor kerítsünk sort, ha a szárak már teljesen elsárgultak, megbarnultak. Szaporítani hagymával lehet, melyeket, egymástól kb. 20cm-re, 15cm mélyre kell elültetni, augusztus-szeptember környékén.

2. Trombitavirágú liliom bemutatása, gondozása

Lilium 'Pink Perfection'

Lilium ‘Pink Perfection’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson

A trombitavirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, amely évelőágyakba ültetve, és vágott virágként is egyaránt pompás látványt nyújt.

A több mint egy méter hosszú száron, a nyár első felében hozza hatalmas, trombitára emlékeztető virágait. A feltűnő virágokhoz képest a szár teljes hosszában felbukkanó, lándzsaszerű, hosszúkás levelek, meglehetősen jellegtelenek.

A trombitavirágú liliom víz, fény és tápanyagigényes növény, így mindenképpen világos, napos helyre ültessük, és tápanyagokban gazdag talajba.

Földjét öntözéssel tartsuk nedvesen. Hagymáit az elvirágzás után sem kell felszedni, ugyanis a talajban is átvészelik a téli fagyokat. Szaporítani a hagymák tavasszal történő elültetésével lehet.

3. Teltvirágú liliom bemutatása, gondozása

teltvirágú liliom

Teltvirágú liliom / Kép forrása: Pixabay.com

A teltvirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, mely évelőágyak magasabb növényeként, valamint szoliterként is megállja a helyét. Talajtakaró és egyéb alacsonyabb évelőkkel is összeültethető. Tömött, hullámos szirmú virágai többféle színváltozatban játszanak.

A teltvirágú liliom igényei lényegében azonosak a hagyományos virágú lilioméval. Fényigénye magas, sok fényre van szüksége, ugyanakkor azt rosszul viseli, ha tövét is tűző nap éri, ebben segíthetnek a köré ültetett talajtakaró növények.

Vízigényes, ezért gondoskodni kell öntözésről, valamint jó vízelvezető, lazább szerkezetű talajról is.

Tudnivalók a liliom ültetéséhez

liliom

Liliom / Kép forrása: Pixabay.com

Mikor kell ültetni a liliomot?

A liliom ültetését nyár végén és ősszel, a később virágzó fajták esetében tavasszal is végezhetjük. Kivételt a fehér virágú madonna liliom képez, melynek hagymáit nyár végén kell elültetni.

Arra figyeljünk oda, hogy az elültetett virághagymákat lássuk el megfelelő vastagságú takaróréteggel, főleg, ha később ültettük el őket ősszel.

Milyen helyre kerüljön?

A liliom világos, szélvédett helyen, tápanyag dús, lazább szerkezetű talajba ültetve érzi magát igazán jól. Bár fényigényes növény, azt nem szereti, ha tövét tűzi a nap, ezért érdemes alacsonyabb talajtakaró növényeket ültetni köré.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

királyliliom

Királyliliom (Lilium regale) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JLPC

Az ideális ültetési mélység kb. 10-15cm, az ültetési távolság pedig kb. 20cm.

Először készítsük el az ágyást, gyomláljuk ki, valamint ássuk fel alaposan a területet. Ha ezt megtettük, akkor készítsünk a hagymák számára ültetőgödröket, majd helyezzük bele, végül takarjuk be őket földdel.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson; Wikipédia / Szerző: JLPC

Források: Szépzöld; Tuja; Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők