magnólia

A liliomfa (Magnolia) bemutatása

magnólia

Kép forrása: Pixabay.com

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai egyaránt kedvelt szoliter növények. Cikkünkben 4 népszerű liliomfa (Magnolia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana) bemutatása, gondozása

nagyvirágú liliomfa

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana) a föld közvetlen közelében elágazó laza ágrendszerű, gömbölyded formájú nagyméretű cserje. Látványos, kellemes illatot árasztó fehéres, vagy rózsaszín virágai március végétől nyílnak.

A növény virágzás után kifejlődő lombozatát, kerekded, zöld színű levelek alkotják. Különlegesen szép virágzata, valamint mérete és formája miatt, egyedül, szoliter növényként érdemes ültetni, így érvényesül igazán szépsége.

Ültetési helyéül, védett, világos, napos helyet válasszunk, bár félárnyékban is boldogul. Talajok közül leginkább a kissé nedves, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajokat kedveli. Meszes talajba ne ültessük!

Formáját nem szükséges metszéssel alakítani, elegendő, ha a beteg, vagy elpusztult hajtásokat vágjuk csak le. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, bár időnként megtámadhatják pajzstetvek. Szaporítására legjobb mód a dugványozás, de magvetéssel is próbálkozhatunk.

További hasznos tudnivalók a magnóliáról:

2. Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) bemutatása, gondozása

örökzöld liliomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Az örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) kb. 10-12 méteres maximális magasságot elérő, nagyon dekoratív örökzöld növény. Lombkoronája széles kúphoz hasonló, ágait nagyméretű, kissé hosszúkás, bőrszerű, fényes felületű levelek borítják, amelyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron nyíló, nagyméretű, illatos fehér virágoknak.

Szépsége szoliterként ültetve érvényesül leginkább. Ültetéséhez a kert napos, világos esetleg félárnyékos részét válasszuk.

Talajok közül leginkább a semleges vagy savanyú kémhatású, jó vízáteresztő talajokat kedveli. Bizonyos mértékig tolerálja a meszes talajokat is, a meszes talaj kémhatása tőzeg hozzákeverésével javítható.

Szereti a kissé párás környezetet, valamint ha talaja mérsékelten nyirkos. Öntözést igényel, de a túlöntözést kerüljük. Kártevők jellemzően nem károsítják, időnként gombabetegségek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

3. Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) bemutatása, gondozása

csillagvirágú liliomfa

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) Japán területéről származó, kb. 4méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje. Hófehér, vagy világos rózsaszín nagyméretű, csillagot formázó virágaival, a kertek és előkertek kora tavaszi dísze.

A virágokat követően fakadó lombozatát tojásdad, zöld színű levelek alkotják. Pompás virágzata miatt, kitűnő szoliter növény. Ültessük egyedül, hogy más növény ne nyomhassa el szépségét!

A csillagvirágú liliomfa ültetési helyéül napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is kereshetünk. A talajok közül leginkább a közepesen kötött, kissé nedves, jó vízáteresztő, talajokat kedveli leginkább, enyhén lúgos talajba is ültethető.

Vízigénye átlagos, szereti, ha földje kissé nedves, ezért főleg szárazabb időszakokban érdemes mérsékelten öntözni.

Metszeni nem szükséges, elég csak az elpusztult, esetleg beteg ágak eltávolításával foglalkozni. Kártevők és betegségek felbukkanása nem jellemző.

Tavaszi ültetésekor lehetőség szerint végleges helyére ültessük, az átültetést megsínyli. Szaporítani bujtással, félfás vagy zölddugvánnyal, esetleg magvetéssel lehet.

4. Japán liliomfa (Magnolia kobus) bemutatása, gondozása

japán liliomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jamain

A japán liliomfa (Magnolia kobus) kb. 5-10méteres magasságot elérő, lassú növekedésű lombhullató cserje, mely Kelet-Ázsia erdős területeiről származik. A japán magnólia és fehér liliomfa néven is ismert növény díszét lombfakadás előtt nyíló virágai adják.

Adottságai miatt szoliterként érdemes ültetni. Levélzetét kissé gyűrött hatású, visszás tojásdad formájú levelek alkotják. Hófehér virágai molyhos bimbókból nyílnak jellemzően áprilisban.

A japán liliomfa napos, világos esetleg félárnyékos védett helyen, jó vízáteresztő, semleges vagy savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átültetést rosszul viseli, ha egy mód van rá, végleges helyére ültessük.

Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, öntözzük rendszeresen, ha lehetőség van rá, ehhez használjunk esővizet. Beteg vagy elhalt hajtásait a virágzást követően lehet eltávolítani. Szaporítani dugványozással és magról is lehetséges.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: Jamain

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék