ázsiai lizinka

Bejegyzésünkben 4 lizinka (Lysimachia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Ázsiai lizinka (Lysimachia clethroides) bemutatása, gondozása

Az ázsiai lizinka (Lysimachia clethroides) nagytermetű évelő növény, mely Japán és Kína területéről származik. Bokros forma valamint intenzív növekedés jellemzi, de elsősorban a kicsi virágok alkotta látványos virágfüzérek miatt érdemes ültetni.

ázsiai lizinka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dominicus Johannes Bergsma

A szár teljes hosszában szétszórt lándzsa alakú levelekkel, valamint a nyár második felében hozott fehér virágaival, igazán impozáns látvány.

Az ázsiai lizinka tápanyag és vízigényes növény. Talajok közül a tápanyagban gazdag, semleges, vagy enyhén savas illetve lúgos kémhatású talajtípusok jöhetnek szóba. Fontos, hogy az ültetőközeg vízáteresztő képessége is jó legyen.

Vízigényes növény, szereti, ha talaja nedves, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk számára. Ültetési helyéül, napos és félárnyékos helyet is választhatunk.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, bár a meztelencsigák és csigák, néha gondot okozhatnak.

2. Pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia) bemutatása, gondozása

pénzlevelű lizinka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mark Denovich / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia) kúszó növekedésű alacsony termetű évelő növény. Hajtásain élénkzöld, kerekded levelek sorakoznak, díszét sárga, kehely formájú virágai adják.

Mutatós virágai egész nyáron nyílnak. A pénzlevelű lizinka viszonylag rövid idő alatt foglal el nagy területeket. Jól mutat kerti vízfelületek partjára ültetve, de feldobhatjuk vele a kerti betonfelületeket is.

A pénzlevelű lizinka egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül elsősorban a kissé nedves, tápanyagokban gazdag talajokat szereti.

Vízigényét rendszeres, mérsékelt öntözéssel kell biztosítani. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással lehet.

3. Pettyegetett lizinka (Lysimachia punctata) bemutatása, gondozása

pettyegetett lizinka

Kép forrása: Pixabay.com

A pettyegetett lizinka (Lysimachia punctata) nagytermetű, bokros növekedésű évelő növény. Szárán sötétzöld színű, lándzsás, pettyes fonákú levelek sorakoznak. Júniustól nyíló, apró sárga virágai, látványos füzért alkotnak a szár felső harmadában.

Mérete miatt jól mutat önállóan ültetve, ezen kívül évelőágyak háttereként is megállja a helyét. A pettyegetett lizinka ültetési helyéül félárnyékos, világos, vagy napos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajokat kedveli, a pangó víz, kárt tehet gyökereiben.

Szereti, ha földje kissé nedves, ezért érdemes rendszeresen öntözni. Betegségek és kártevők általában nem károsítják, de a csigák és a meztelencsigák esetleg okozhatnak gondot. Szaporítani rizómaosztással lehet.

4. Rojtos lizinka (Lysimachia ciliata) bemutatása, gondozása

rojtos lizinka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A rojtos lizinka vagy bíborszínű lizinka (Lysimachia ciliata) magas termetű évelő növény, melynek leggyakrabban bordó levelű változatát értékesítik a kertészetek (Lysimachia ciliata ‘Firecracker’).

Az alapfaj levelei zöld színűek, míg a bordó levelű változat levelei az idő előrehaladtával veszítik el bordós árnyalatukat és színük fokozatosan zöldre változik.

Az Észak-Amerikában honos növény, lassan, de erőteljesen terjed, ezért ne ültessük olyan növények közelébe, melyeket elnyomhat. Tojásdad alakú, kerekded, kihegyezett végű levelek alkotta levélzetével, valamint sárga virágaival díszít, melyek nyáron nyílnak.

A rojtos lizinka napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető, bár fontos megemlíteni, hogy napos fekvésben szebb a levélzet színeződése. Tápanyagban gazdag, nyirkos talajban fejlődik szépen, rendszeres öntözést igényel, ne hagyjuk kiszáradni a földjét!

Árnyékos helyen előfordul, hogy felnyurgul, ebben az esetben támasztékot kell számára biztosítani. A virágzást követően érdemes kicsit visszametszeni. Betegségek általában nem károsítják, a házas és a házatlan csigák időnként problémát okoznak. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Dominicus Johannes Bergsma; Flickr / Szerző: Mark Denovich / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők