törpe lobélia

Ebben a bejegyzésben 5 lobélia (Lobelia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Törpe lobélia (Lobelia erinus) bemutatása, gondozása

A törpe lobélia (Lobelia erinus) alacsony termetű, Afrika déli vidékein őshonos kedvelt egynyári dísznövény. Bár kistermetű, egyáltalán nem jelentéktelen külsejű virág, kék illetve lila színben játszó dús virágzatát egész nyáron hozza, az első fagyokig.

törpe lobélia

Kép forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A törpe lobélia, azért is igazán szerethető növény, mert más egynyári növényekkel összeültetve is nagyon jól mutat.

A törpe lobélia egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül inkább napos, világos helyet keressünk, bár félárnyékban is boldogul. Rendszeres öntözést igényel, a szárazságot nem viseli jól.

Más teendőnk nem igazán akad vele, bár érdemes lehet visszavágni, az első nagyobb virágzás után. Ellenálló növény, kártevőkre és betegségek megjelenésére nem kell számítani.

2. Csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’) bemutatása, gondozása

csüngő lobélia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’) gyors növekedésű, egynyári dísznövény, melyet főleg ámpolnába, de akár szabadföldbe is lehet ültetni talajtakaró növényként.

Jól társítható más egynyári dísznövényekkel, de önállóan is megállja a helyét. Főként a kék színváltozat a jellemző, de fehér, valamint lila és rózsaszín színváltozatokat is forgalmaznak.

Elhelyezéséhez napos, vagy akár félárnyékos helyet keressünk. Fejlődéséhez rendszeres öntözést, valamint heti egyszeri mérsékelt tápoldatozást is igényel.

Más teendőnk nem igazán akad vele, ha úgy ítéljük meg, hogy jelentősen csökkent a virágzás, vagy túl hosszúak a hajtások, visszametszéssel orvosolhatjuk a problémát.

3. Pompás lobélia (Lobelia x speciosa) bemutatása, gondozása

pompás lobélia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A pompás lobélia (Lobelia x speciosa) közepes termetű, felálló szárú évelő növény, mely kerti virágágyásba, kerti tó partjára, valamint konténerbe is ültethető.

Levélzetét zöld, vagy bordó színű lándzsás levelek alkotják. Változatos színárnyalatokban előforduló füzérszerű virágzatai, nyáron, valamint az ősz első felében díszítenek.

A pompás lobélia napos, világos vagy félárnyékos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik szépen. Mocsári növény, ezért virágágyásban öntözzük bőségesen, vagy ültessük a kerti tó szélére a 0-5cm-es vízmélységű tartományba.

Ősszel a növény szára elszárad, ettől nem kell megijedni, természetes folyamat, a következő évben újra kihajt késő tavasszal. Szaporítani magról lehet.

4. Orvosi lobélia (Lobelia siphilitica) bemutatása, gondozása

orvosi lobélia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Peter Gorman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az orvosi lobélia (Lobelia siphilitica) nagytermetű évelő növény, amely Észak-Amerika területéről származik. Erős szárán vékony, lándzsaszerű levelek sorakoznak, díszét a szár végén nyíló virágai adják.

Lila, nagyon ritkán fehér vagy kék ajakos virágai fürtbe rendeződnek, nyár végén, valamint ősz elején nyílnak. Jól mutat virágágyásokban, vagy kerti tavak, vízfelületek partjára ültetve is. Fontos megemlíteni, hogy az orvosi lobélia is a mérgező növények sorát gyarapítja.

Az orvosi lobélia vízigényes növény, nedves talajban fejlődik igazán szépen, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk számára. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatunk.

Talajok közül főként a mérsékelten kötött talajokat kedveli leginkább. Miután elvirágzott a növény, célszerű erősen visszavágni. Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

5. Kardinálisvirág (Lobelia cardinalis) bemutatása, gondozása

kardinálisvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A kardinálisvirág, vagy tűzpiros lobélia (Lobelia cardinalis) Észak-Amerika mocsaras vidékein őshonos közepes termetű évelő növény. Levelei lándzsa alakúak zöld és bíbor színben is játszhatnak, virágai, melyeket a nyár második felében csodálhatunk meg piros színűek. Fontos megemlíteni, hogy a kardinálisvirág minden része mérgező hatású!

A kardinálisvirág félárnyékos, és világos, napos helyre egyaránt ültethető növény. Talajok közül a tápanyagban gazdag, kötöttebb talajokat kedveli leginkább, melyet nedvesen kell tartani, folyamatos, mérsékelt öntözéssel.

Bár az alapfaj jó fagytűrő képességű, a kertészetben kapható fajták kevésbé, ezeket télen takarással kell óvni a fagyoktól. Kártevőkre és betegségekre nem kényes, de csigák és meztelencsigák néha felbukkanhatnak. Szaporítani magvetéssel és tőosztással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Flickr / Szerző: Peter Gorman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények