búbos lonc

A lonc nemzetségbe kb. 135-170 lonc faj tartozik, melyek jellemzően kúszó növekedésű cserjék. A loncok az északi féltekén őshonosak, Európa, Észak-Amerika, Kína és India területén is előfordulnak.

Cikkünkben 13 különlegesen szép lonc (Lonicera) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) bemutatása, gondozása

japán lonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’), Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, amely nagyon mutatós, és emellett finom illattal árasztja el kertünket. Félárnyékos helyre igazán jó választás, ilyen körülmények mellett fejlődik legszebben.

Különlegessége, hogy nyáron fehér virágokat hoz, amelyek az idő előrehaladtával sárgává válnak, így akár egyszerre gyönyörködhetünk a különböző színű virágok látványában, amelyeknek, a tömött, friss zöld levélzet szolgál hátteréül.

Leveleitől, csak a leghidegebb teleken szabadul meg, így ideális esetben, egész évben kertünk díszéül szolgál. Télen mérgező kékesfekete terméseket hoz.

Rendkívül gyorsan fejlődik, akár 4-5méteres magasságig is felkúszhat, ezért, ha kerítések, vagy pergolák befuttatására keresünk növényt, jól döntünk, ha a loncot választjuk.

Gondozása egyszerű, a napos helyre történő ültetést is elviseli, de igazán szépen félárnyékos helyen fejlődik. Talajra egyáltalán nem kényes, de ha tápanyagban gazdag, humuszos talajba ültetjük, azt meghálálja.

Az idősebb példányok ellenállók a szárazsággal szemben, egyébként közepesen vízigényes növényként tartjuk számon.

Metszeni elég évente egyszer, erre tavasszal kerítsünk sort. Kártevők és betegségek közül, a levéltetű és esetenként a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani bujtással és dugvánnyal is lehet.

2. Tatár lonc (Lonicera tatarica) bemutatása, gondozása

tatár lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

A tatár lonc (Lonicera tatarica) dús habitusú kb. 3-4 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje mely levéltömegével, valamint tavasszal nyíló virágaival díszít.

Jó választás a kert természetes hatású, ligetes részeibe, de akár sövény is nevelhető belőle.

A bokrosodó, felálló szárú növény levélzetét, ovális, zöldszínű levelek alkotják. Halvány vagy sötét rózsaszín sárga porzós csöves virágai késő tavasszal kezdenek pompázni. Nyárra sötét narancssárga és piros színű bogyós termést is hoz, melyek a madarak kedvelt csemegéi.

A tatár lonc egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajokat kedveli. Az elhalt ágakat metszéssel távolíthatjuk el, valamint így korlátozhatjuk növekedését is.

Kártevők közül időnként a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Sárgacirmos japán lonc (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’) bemutatása, gondozása

sárgacirmos japán lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A sárgacirmos japán lonc (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’) kúszó növekedésű cserje, mely akár 3-4méteres magasságig is felfuttatható. Jól használható pergolák, kerítések befuttatására.

Díszét világoszöld színű, sárga mintás, tojásdad alakú levelek alkotta lombozata, valamint nyáron nyíló virágzata adja. Illatos virágai eleinte fehéres, rózsaszín árnyalatúak, elvirágzáskor azonban már világossárgák.

A sárgacirmos japán lonc átlagos igényű növény. Ültetési helyéül világos vagy félárnyékos helyet keressünk. A talaj típusára nem kényes, átlagos adottságú kerti talajban is szépen fejlődik. Legjobban a humuszban gazdag talajokat szereti.

Közepes vízigénye miatt, főleg a szárazabb, meleg időszakokban, érdemes mérsékelten öntözni.

4. Búbos lonc (Lonicera periclymenum) bemutatása, gondozása

búbos lonc

Kép forrása: Pixabay.com

A búbos lonc (Lonicera periclymenum) erőteljes növekedésű lombhullató kúszónövény, mely Európa szerte elterjedt faj, hazánkban díszcserjeként ültetik. Gyors növekedése és látványos külseje alkalmassá teszik kerítések befuttatására.

Rózsaszín, fehér, vagy sárga színű, hosszú porzós kellemes és intenzív illatú virágai nyár közepétől, egészen a fagyokig nyílnak, hosszan díszítenek. Nyár végétől jelennek meg piros termései, melyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak, enyhén mérgező hatásúak.

A búbos lonc napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető, utóbbi a legmegfelelőbb számára. A talaj típusára nem igazán kényes, egyedül az a lényeges, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, tartsuk földjét, mindig kissé nyirkosan.

Metszeni a virágzást követően lehet. Dugványozással valamint bujtással is szaporítható.

5. Magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) gondozása

magyar lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: DoF CC-BY-X

A magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) kb. 5-6 méteres maximális magasságig kúszó, lombhullató cserje, melyet 1920-ban nemesített Magyar Gyula. Látványos kúszónövény, mely kiválóan alkalmas kerítések és pergolák befuttatására is, de akár szoliterként is ültethető.

Levélzetét, nagyméretű, tojásdad levelek alkotják, a levelek fonákja hamvas. Sárga színű, végálló örvökben nyíló látványos virágai jellemzően tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

Napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető növény, mely a talaj típusára nem különösebben kényes. Szereti, ha földje kissé nedves, öntözzük rendszeresen, de mértékkel.

6. Jerikói lonc (Lonicera caprifolium) bemutatása, gondozása

jerikói lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A jerikói lonc (Lonicera caprifolium) kb. 3-4méteres magasságot elérő, lombhullató kúszónövény, mely Európában honos. A nyáron virágzó loncok közé tartozik, mely tám rendszerre felfuttatva lehet kertünk dísze.

Levélzetét tojásdad, vagy kerekded, keresztben átellenesen álló, ép színű zöld levelek alkotják. Rózsaszín és sárga árnyalatú, hosszú porzós csöves virágai, csomókban nyílnak a nyár első felében. Ősszel érnek be piros bogyós termései, melyek mérgezők.

A jerikói lonc napos, világos helyre ültetve fejlődik és virágzik a legszebben, de félárnyékos fekvésbe is ültethető. A talaj típusára nem igazán kényes, földjét tartsuk kissé nedvesen. Időnként megtámadják a levéltetvek, más kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják.

Metszeni elég csak akkor, ha szeretnénk korlátozni a növekedését, ezen kívül csak az elhalt ágakat kell eltávolítani. Szaporítani dugványozással lehet.

7. Törpe lonc (Lonicera pileata) bemutatása, gondozása

törpe lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Puusterke

A törpe lonc (Lonicera pileata) Kínában őshonos, elterülő habitusú, kb. 80-90cm-es maximális magasságot elérő örökzöld cserje. Bókoló hajtásain, dús levélzetet alkotó, hosszúkás, sötétzöld színű, fényes felületű levelek sorakoznak.

Tavasz végén fehér virágokat hoz, melyek többnyire rejtve maradnak a sűrű lombozat miatt. Később a virágokból lilás színű termés is fejlődik. Jól tűri a viszonylag kevés fényt, ezért fák alá is ültethető, rézsűk beültetésére is jól használható.

A törpe lonc egyszerűen nevelhető szívós cserje, amely elviseli a kedvezőtlen városi klímát, a szennyezett levegőt, valamint az átmeneti szárazságot is.

Ültetési helyéül világos, napos és félárnyékos helyet is választhatunk. Szárazabb periódusokban érdemes öntözni, ha tűző napra ültettük. A talaj típusára nem kényes, átlagos kötöttségű kerti talajban szépen fejlődik.

Metszetni nem kell, ha mégis szeretnénk metszéssel alakítani, azt a virágzást követően tegyük. Jól viseli a téli fagyokat.

Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, bár néha károsíthatja lisztharmat. Szaporítani félfás dugvánnyal lehet.

8. Lándzsás lonc (Lonicera standishii var. lancifolia) bemutatása, gondozása

Lonicera standishii

Lonicera standishii / Kép forrása: Flickr / Szerző: Dr Mary Gillham Archive Project / Licence: CC BY 2.0

A lándzsás lonc (Lonicera standishii var. lancifolia) kb. 2 méteres maximális magasságot elérő télizöld cserje, mely Kínából származik. Azok közé a növények közé tartozik, mely a tél végi, tavasz eleji, színekben, virágokban szegény időszakban csempész színeket, vidámságot a kertünkbe.

Levélzetét sötétzöld, kihajtáskor bronzos árnyalatú, hosszúkás levelek alkotják. Jellemzően fehér, ritkábban világos rózsaszín hosszúporzós illatos virágai a még csupasz vesszőkön kezdenek nyílni. Egyik ismert változata a ’Budapest’, melynek virágai rózsaszín árnyalatúak.

A lándzsás lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos nem túl nedves, kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Metszeni a virágzás után lehet, elég csak az elöregedett, elhalt vesszőket eltávolítani.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg főként száraz időszakokban. Szaporítani dugványozással lehet.

9. Borostáslevelű lonc (Lonicera henryi) bemutatása, gondozása

borostáslevelű lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: RaffiKojian

A borostáslevelű lonc (Lonicera henryi) csavarodva kúszó örökzöld kúszónövény, mely Kelet-Kínában őshonos. Gyors növekedés jellemzik, pergolák és kerítések befuttatására is alkalmas.

A növény díszét bőrszerűen fényes, lándzsa alakú levelek alkotta levélzete, valamint tavasz végén és a nyár első felében pompázó rézvörös vagy nap sárga tölcséres virágai adják. A virágzás után időnként hamvas bevonató kékesfekete színű terméseket is hoz.

Ültetési helyéül világos helyet is választhatunk, de legjobban félárnyékos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik. Átlagos vízigényű növény, rendszeres mérsékelt öntözést kíván. Metszeni kora tavasszal lehet.

Kártevők közül időnként megtámadhatják a tripszek és a levéltetvek, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani bujtással, dugványozással, valamint magról is lehet.

10. Illatos lonc (Lonicera fragrantissima) bemutatása, gondozása

illatos lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) kb. 2,5-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely tél végén, valamint tavasz elején nyíló illatos virágaival lehet kertünk igazi dísze.

A Kína keleti területéről származó illatos lonc szürkés árnyalatú hajtásait a lombfakadást megelőzően borítják el a kicsi, tölcsér alakú és kellemes illatot árasztó virágok.

Mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol gyönyörködhetünk a látványában a téli, tél végi kissé szürke, ingerszegény időszakban és érezhetjük citrusos illatát. Időnként rózsaszín-piros árnyalatú termést is hoz, melyek a nagyméretű, hegyes végű levelek alatt bújnak meg.

Az illatos lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos nem túl nedves, kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Metszéssel a virágzást követően alakítható.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a tripszek és a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

11. Húspiros lonc, kúszólonc (Lonicera x heckrottii) bemutatása, gondozása

húspiros lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A húspiros lonc, kúszólonc (Lonicera x heckrottii) csavarodva kúszó, lombhullató kúszónövény, mely maximum 5 méteres magasságig kúszik fel. Alkalmas házfalak, kerítések, pergolák befuttatására, de bokorrá is nevelhetjük.

Levélzetét hosszúkás levelek alkotják, jellegzetességük, hogy a levél fonákja kékes árnyalatú. Narancstorkú, rózsaszín virágai füzérbe rendezett örvökben nyílnak. Az illatos virágok egész nyáron díszítik a növényt.

A húspiros lonc napos, vagy világos fekvésben, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben és virágzik dúsan. Szereti, ha földje nedves, ezért rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Metszeni a növekedés korlátozása, valamint az elhalt ágak eltávolítása miatt kell. Betegségekre nem különösebben érzékeny, kártevők közül levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani magról lehet, valamint dugványozással.

12. Korai lonc (Lonicera x purpusii) bemutatása, gondozása

korai lonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

A korai lonc (Lonicera x purpusii) kb. 2-2,5 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely tél végén, valamint tavasz elején nyíló virágaival lehet kertünk igazi dísze. Hajtásait a lombfakadást megelőzően borítják el a kicsi, tölcsér alakú, fehér virágok.

Enyhébb teleken a levélzet egy része nem hullik le. Mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol gyönyörködhetünk a látványában a téli, tél végi kissé szürke, ingerszegény időszakban és érezhetjük a virágok kellemes illatát. Időnként rózsaszín-piros árnyalatú termést is hoz, melyek a nagyméretű, hegyes végű levelek alatt bújnak meg.

A korai lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk, utóbbi helyen kevesebb virágot hoz. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek.

Metszéssel a virágzást követően alakítható. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a tripszek és a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

13. Örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) bemutatása, gondozása

örökzöld mirtuszlonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Az örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) kb. 1,5méteres maximális magasságot elérő cserje, amely leginkább alacsony sövénynek, és talajtakarónak alkalmas. Hajtásai kissé ívesek, apró, kerekded, fényes felületű, zöld levelek borítják őket.

Májustól kezdve a nyár közepéig finom illatot árasztó virágokat is hoz. Az örökzöld mirtuszlonc igénytelen, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyre, lényegében bármilyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültethető.

Jó szárazságtűrő képességű növény, mely a városok szennyezett levegőjét is jól tolerálja, ennek ellenére a rendszeres, mérsékelt öntözést meghálálja. Kártevők általában nem károsítják, időnként lisztharmat támadhatja meg.

Ha nyírt sövényt szeretnénk belőle nevelni, formára szeretnénk nyírni, évente többször is szükséges metszeni. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: AnRo0002; Wikipédia / Szerző: Salicyna; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: DoF CC-BY-X; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Puusterke; Flickr / Szerző: Dr Mary Gillham Archive Project / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: RaffiKojian; Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci; Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch; Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Wikipédia – Lonc; NYME Botanikuskert – Magyar lonc; Botanikaland – Lándzsás lonc; Megyeri Szabolcs Kertészete – Futólonc; Botanikaland – Borostáslevelű lonc; Megyeri Szabolcs Kertészete – Kúszólonc

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék