allvanybazis.hu
allvanybazis.hu

Kép forrása: Allvanybazis.hu

Az otthonunkban uralkodó páratartalom túlságosan magas vagy alacsony értéke sajnos akaratlanul is az allergiás panaszok megjelenéséhez vezethet. Ennek a cikknek az egyértelmű célja, hogy segítsen elkerülni ezt a nemkívánatos jelenséget. Megmutatjuk tehát, hogyan is lehet hatékonyan mérni és szabályozni a lakás páratartalmát.

Hogyan függ össze a páratartalom alakulása az allergiás panaszok kialakulásával?

A túlzottan alacsony páratartalom következtében az otthon levegője akaratlanul is száraz lesz. Ezt pedig hosszabb időn át belélegezve a nyálkahártya kiszáradása fog bekövetkezni. A kiszáradt nyálkahártya pedig érzékennyé válik, kellemetlen légúti betegségeket és allergiát kiváltva.

De nem tanácsos az ellentétes irányba sem menni. A túlságosan párás levegő hatására ugyanis kisvártatva megjelenik a penész, méghozzá szerte az egész lakásban. Ennek hatására pedig a nyálkahártya újfent sérül, amiből szintén az allergiás tünetek következhetnek.

Mi a páratartalom leginkább javasolt mértéke az otthonunkban?

Hozzávetőlegesen a közepes tartomány betartása a javasolt. Egész pontosan a 40 és a 60% közötti érték nevezhető optimálisnak. Hogyha az otthonunk páratartalma tartósan ezen értékek alá vagy fölé megy, annak bizony kellemetlen egészségügyi következményei lehetnek.

Márpedig ezt minden bizonnyal egyáltalán nem szeretnénk. A tartósan párás vagy párátlan levegő ugyanis a felnőtt szervezetekre is nemkívánatos hatást gyakorolhat, nem beszélve a lakásban tartózkodó gyerkőcökről.

A gyerekszoba környezetében uralkodó párás vagy párátlan levegő ugyanis elképesztően rövid idő alatt befolyásolja negatívan a picik szervezetét. Az ő immunrendszerük ugyanis nem annyira ellenálló, mint ami egy felnőtt esetében jellemző.

Ennek fényében kulcsfontosságú tehát a megelőzés, hogy sikerüljön elkerülni az allergia kialakulását gyermekkorban.

Ezért lesz fontos nemcsak mérni, de szabályozni is a lakás páratartalmát

A fentiek olvasatában remélhetőleg már elég egyértelmű, hogy a lakásban uralkodó páratartalom folyamatos és pontos szabályozása elengedhetetlen tényezőnek számít. Már csak az a kérdés, hogyan is lehet mérni, illetve szabályozni a páratartalmat.

Mindkét esetben léteznek ma már olyan korszerű és könnyen alkalmazható eszközök, amik kifogástalan megoldást kínálnak az említett problémákra. A helyiségekben elhelyezett páratartalom-mérő például mindig mutatja, hogy az aktuális érték épp alatta vagy felette van-e az elvárt tartománynak.

A túlzottan párás levegő ellen pedig a párátlanító, a párátlan levegő feljavítása érdekében a párásító készülék alkalmazása a javasolt. Mindkét készülék viszonylag alacsony ellenértékért cserébe szerezhető be, egyszerűen és kényelmesen használható, a hozzáadott értékét viszont nehéz volna pénzben kifejezni.

Kép forrása: Allvanybazis.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom