Otthon, Kiskert

A magnólia szaporítása – Részletes útmutató

magnólia
Kép forrása: Pixabay.com
magnólia

Kép forrása: Pixabay.com

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai látványos szoliter növények. A kertbarát körében gyakran felmerül a kérdés, hogyan lehetne otthon szaporítani kedvenc liliomfájukat.

A liliomfa bujtással, dugványozással és magvetéssel is szaporítható, utóbbi meglehetősen lassú szaporítási mód. Írásunkban ezeket a szaporítási lehetőségeket mutatjuk be.

A liliomfa szaporítása bujtással

magnólia

Kép forrása: Pixabay.com

A bujtás a liliomfa egyik legismertebb szaporítási módja, nyár végi-kora őszi (augusztus vége-szeptember eleje), valamint tavaszi (március-április) időszakban is kísérletezhetünk vele.

A bujtás során egy kiválasztott hajtás kb. 10cm mélyen a föld alá kerül. A hajtásról eltávolítjuk a leveleket és kissé bevágjuk. A vágásnál gyökereztető hormonba mártjuk, így segítve a gyökeresedést, ezt követően kerül a föld alá a hajtás.

Nyár végi-kora őszi bujtás esetében azévi, tavaszi bujtásnál előző évi hajtást használunk a szaporításhoz. Ha a tavaszi bujtást választottuk, akkor a következő év tavaszán választhatjuk le az anyanövényről az új növényt, felszedni, pedig novemberben lehet.

A liliomfa szaporítása dugványozással

nagyvirágú liliomfa

Kép forrása: Pixabay.com

A liliomfa nyáron, zölddugványozással is szaporítható. Dugványok készítéséhez, válasszunk fiatal, erőteljes, jó növekedésben lévő, és a leállás stádiumában lévő hajtáscsúcsokat. A dugványokat mártsuk gyökereztető hormonba és ültessük el jó szerkezetű, jó vízáteresztő földkeverékbe.

A dugványokat fagymentes helyen, dugványágyban teleltessük át, majd a következő évben ültessük ki őket a szabadba.

Az angol feliratos videó a dugványozást mutatja be lépésről-lépésre.

A liliomfa szaporítása magról

magnólia

Kép forrása: Pixabay.com

A magról történő szaporítás a liliomfa szaporításának leglassabb módja, 10-15 év is eltelhet, mire a magról nevelt növény először virágot hoz.

A magnólia nyár végén termést hoz, a benne lévő magok ősz elejére érnek be, ezt követően a termés héja felpattan és kipotyognak a magok. Ha a termésekre például egy pici zacskót erősítünk, könnyedén begyűjthetjük a magokat.

A magok hosszas előkészítést igényelnek, mielőtt tavasszal elvetnénk őket. Első lépésként el kell távolítani magköpenyt. Ehhez áztassuk be 2-3napra a magokat, majd préseljük át őket nagy lyukú szitán.

magnólia

Kép forrása: Pixabay.com

Az így előkészített magokat rétegezni kell, melynek célja, hogy a magok megkapják a csírázásukhoz szükséges hideghatást. A rétegezés előtt érdemes klóros vagy gombaölő szeres vízben átmosni a magokat.

A rétegezéshez, használjunk tőzeget, a magok és a tőzeg „keverékét”, 2-4 hónapig tartsuk 0,5-4,5 fokos hőmérsékleten egy zacskóban, a hűtőszekrényben.

A magokat tavasszal 20-30cm-es sortávolságra, kb. fél cm mélyre vessük el jó vízelvezetésű talajba. A csírázáshoz kellemesen meleg 18-24 fokos hőmérséklet szükséges. Átültetni az első valódi levelek megjelenése után lehet a fiatal növényeket. Nyáron óvjuk a tűző naptól őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító – Magnólia; Wikipédia – Liliomfa; Sulinet – Kertészeti alapismeretek

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert