mahónia

Ebben a cikkünkben 4 mahónia (Mahonia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti mahónia (Mahonia aquifolium) bemutatása, gondozása

A kerti mahónia vagy közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) kissé régimódinak tűnő, de sokoldalúan felhasználható, igénytelen örökzöld cserje. Ne becsüljük le a mahóniát, ugyanis egész évben dísze lehet kertünknek.

mahónia

Kép forrása: Pixabay.com

Tavasszal mutatós élénksárga virágokat hoz, nyáron pedig a jellegzetes kék bogyóit. Virágainak és bogyóinak hátteréül, a jellegzetes, fényes felületű szúrós levelei szolgálnak, melyek ősszel piros árnyalatot is kapnak.

Ahogy a bevezetőben is említettük többféleképpen felhasználhatjuk, díszíthetjük vele előkertünket, képezhetünk belőle mutatós cserjecsoportot, vagy nevelhetünk belőle áthatolhatatlan sövényt. Levágott ágai, a lakás díszeként is megállják helyüket.

Strapabíró növény, amivel nem sokat kell törődni. Szárazságot jól tűri, talajjal szemben sincsenek különösebb elvárásai, kevés fény mellett is jól fejlődik. 

Metszeni sem kell, kivéve, ha beteg, vagy elpusztult hajtásokat fedezünk fel. Kártevőkre és betegségekre sem érzékeny, esetleg lisztharmat jelenhet meg. Szaporítani, új oldalhajtásainak elültetésével lehet.

2. Bőrlevelű mahónia (Mahonia x media) bemutatása, gondozása

bőrlevelű mahónia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Steven Severinghaus / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A bőrlevelű mahónia (Mahonia x media) felálló ágrendszerű, sűrűn bokros örökzöld cserje, mely a jünnani mahónia és a japán mahónia keresztezéséből jött létre.

A közönséges mahóniánál nagyobb termetű ősszel virágzó növény, levélzetével, őszi virágzatával valamint terméseivel is díszít. Levélzetét páratlanul összetett levelek alkotják.

Sárga virágfüzérei ősszel nyílnak, enyhe illatot árasztanak. Tavaszra fejlődnek ki kék, hamvas termései, melyek éretten emberi fogyasztásra is alkalmasak, C-vitamint tartalmaznak.

A törzses mahónia és kerti mahónia neveken is ismert növény, rendkívül egyszerűen kezelhető. Legszebben félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, kissé nyirkos talajban fejlődik, de napos, világos helyre is ültethetjük.

Jól bírja a fagyokat, de a kései fagyok időnként károsítják, ezért védett helyre érdemes ültetni. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással és a sarjak leválasztásával is lehet.

3. Japán mahónia (Mahonia japonica) bemutatása, gondozása

japán mahónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: peganum

A japán mahónia (Mahonia japonica) kb. 2 méteres magasságot elérő, terebélyes örökzöld cserje, melyet a kertbe főként szoliterként érdemes ültetni. A növény fő díszét sárga színű, füzérekben nyíló virágai adják, melyek tavasszal, vagy ősz végén és tél elején nyílnak.

Kék színű, hamvas bogyótermései szintén látványosak, melyekben jellemzően már kora nyáron gyönyörködhetünk és akár fogyaszthatjuk is őket. Levélzetét fogazott, szúrós levelek alkotják, melyek télen pirosas, bordós árnyalatban játszanak.

A japán mahónia egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, mely napos, világos vagy félárnyékos, szélvédett helyen egyaránt jól fejlődik. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású talajokat kedveli.

Rendszeres mérsékelt öntözést igényel. Bár ellenálló növény, a téli fagyokkal szemben érdemes töve takarásával védeni. Külön metszést nem igényel, elég tavasszal levágni az elszárad leveleket róla. Szaporítani dugványozással lehet.

4. Kúszó mahónia (Mahonia repens) bemutatása, gondozása

kúszó mahónia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A kúszó mahónia (Mahonia repens) kb. 30 cm-es magasságot elérő, örökzöld félcserje, mely az észak-amerikai kontinens nyugati részén őshonos. Talajtakaróként, rézsűk beültetésére, vagy sziklakerti növényként is használható.

Levélzetét páratlanul, szárnyasan összetett levelek alkotják, melynek levélkéi cakkozottak, a magyalra emlékeztetnek, ősszel és télen bronzos árnyalatban játszanak.

Kora tavasszal nyílnak illatos, sárga virágfürtjei, melyekből később kékesfekete, hamvas bogyók fejlődnek. Termései C-vitaminban gazdagok és emberi fogyasztásra is alkalmasak.

A kúszó mahónia legszebben félárnyékos, védett helyen tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, savas talajba ültetve fejlődik. Árnyékosabb és naposabb helyre is ültethető. Utóbbi helyen folyamatos öntözést igényel. Árnyékos helyen bár megél, de sok esetben nem virágzik.

Az idősebb növények, jó szárazságtűrő képességűek, azonban főként a szárazabb időszakokban meghálálják az öntözést.

Betegségek közül a levélrozsa, levélfoltosodás és lisztharmat, míg a kártevők közül a levéltetű és a pajzstetű károsíthatja. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Steven Severinghaus / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: peganum; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek