Szobanövények

A majomfa, pozsgafa (Crassula ovata) gondozása

majomfa
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A majomfa (Crassula ovata) bemutatása, gondozása

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A majomfa, vagy pozsgafa (Crassula ovata) a varjúhájfélék családjába tartozó, Dél-Afrikából származó bonsaiként is nevelhető növény, mely húsos levelei alkotta levélzetével és formájával díszít.

A világon közel 300 Crassula faj ismert, ezek közül a Crassula ovata és a Crassula arborescens igazán népszerű a szobanövény tartók körében. 

Elhelyezés, hőmérséklet

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rüdiger Kratz, St. Ingbert

Világos vagy napos, de nem közvetlenül a napon lévő hely az ideális számára. Nyáron meleg helyet igényel, szabadban is tarthatjuk esőtől védett helyen, télen 10 fok körüli hőmérsékleten tartsuk, ha ebben az időszakban túl meleg helyen van, hajtásai megnyúlnak, és ledobja leveleit.

Öntözés, tápoldatozás

Nyáron, ha szabadban van öntözzük kissé bővebben, lakásban tartsuk mérsékelten nyirkosan, télen szinte teljesen szárazon. Tápoldatozni a nyári időszakban kell kaktusztápoldattal havonta egyszer.

Ecsedi Adrienn videója a majomfa gondozásáról:

Átültetés, szaporítás

majomfa

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetni csak szükség esetén kell, ha már kinőtte a cserepet, vagy nagyon elhasználódott a földje. Az átültetéshez homokkal kevert B virágföldet használjunk.

Mivel a növény ahogy növekedik egyre súlyosabbá válik, ezért nehéz, erős cserépbe célszerű ültetni. Szaporítani tőzeg-homok keverékében lehet fejdugvánnyal gyökereztetve. A vágási felületet néhány napig hagyjuk száradni.

Kártevők és betegségek

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

Bár nem kimondottan kényes növény, ha télen túlságosan meleg helyen tartjuk, akkor megtámadhatják a viaszos pajzstetvek. Gyökértetvek fordulhatnak még elő a kártevők közül.

Összefoglalva:

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Holger Casselmann

Elhelyezés: Napos, vagy világos, nyáron meleg, télen 10fok körüli hőmérsékletű helyet keressünk számára.

Öntözés: átlagos vízigényű növény, földjét tartsuk mérsékelten nedvesen, télen az sem baj, ha szinte teljesen száraz a földje.

Tápoldatozás: tápoldatozni nem kell túl gyakran, elég a nyári időszakban tápoldatozni, havonta egyszer kaktusztápoldattal.

Átültetés: átültetni szükség szerint kell, azaz, ha már rossz állagú a földje, vagy kinőtte a cserepet amelyben tartjuk. Az ültetéshez a homokkal kevert B virágföld a legjobb.

Szaporítás: szaporítani fejdugvánnyal lehet, melyet homok és tőzeg keverékében gyökereztethetünk meg.

Kártevők és betegségek: viaszos pajzstetvek támadhatják meg, ha télen túl meleg helyen tartjuk. Ha télen túl meleg helyen van, hajtásai megnyúlnak és ledobja a leveleit. Időnként gyökértetvek is megtámadhatják.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Rüdiger Kratz, St. Ingbert; Wikipédia / Szerző: Holger Casselmann; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik; Wikipédia / Szerző: Averater

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények