nemes májvirág

Cikkünkben 2 májvirág (Hepatica) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Nemes májvirág (Hepatica nobilis) bemutatása, gondozása

A nemes májvirág (Hepatica nobilis) alacsony termetű, lassan növekvő évelő növény, mely főként Közép-Európában gyakori. Természetes élőhelyét a nyirkos, sziklás, meszes, vályogos talajú erdők jelentik, hazánkban védettséget élvez.

nemes májvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kertben árnyékos sziklakertekbe, valamint magasabb lombhullató fák alá, a kert természetes hatású, ligetes részeibe egyaránt ültethető. Levélzetét fényes felületű, kissé máj alakú levelek alkotják, amire a növény neve is utal. Kék színű virágai kora tavasszal nyílnak.

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj meszes, jó vízáteresztő képességű és üde. A bolygatás nem szereti. Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevők közül a csigákat és meztelencsigákat lehet megemlíteni.

Szaporítani oldalhajtásainak szélültetésével, valamint magról is lehet.

2. Erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica) bemutatása, gondozása

erdélyi májvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

Az erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica) alacsony termetű, idővel sűrű kolóniákat alkotó évelő növény, mely a természetben a lombhullató erdők aljnövényzetében fordul elő. Természetes hatású ligetes kertrészekbe talajtakaróként, sziklakerti növényként egyaránt ültethető.

Levélzetét félörökzöld több részre osztott levelek alkotják. A nemes májvirágénál nagyobb és több szirmú kék, ritkán fehér vagy rózsaszín virágai kora tavasztól díszítenek.

Az erdélyi májvirág félárnyékos helyen, meszes, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Tolerálja a kötött talajokat, valamint az átmeneti szárazságot is. Bár valamennyire elviseli a szárazságot, alapvetően azt szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, emiatt öntözést igényel.

Kártevők közül a meztelencsigák és a csigák károsíthatják. Szaporítani magról esetleg tőosztással lehet, bár a bolygatást rosszul tűri.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Sten Porse

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők