málna

A málna bemutatása

málna

Kép forrása: Pixabay.com

A málna (Rubus idaeus) kb. 2 méteres magasságot elérő félcserje, melynek vesszői két évig élnek, első évben kifejlődnek, a következőben pedig virágot és termést hoznak.

Ízletes gyümölcse miatt érdemes számára helyet szorítanunk a kertben, gyorsan termőre fordul, ezért a megfelelő gondozás mellett hamar élvezhetjük gyümölcsét. A vitaminokban gazdag málna frissen fogyasztva, valamint feldolgozva is remek.

Készíthetünk belőle kompótot, szörpöt, lekvárt, zselét, sőt még málnabor készítésére is alkalmas. A frissen leszedett szemeket érdemes gyorsan elfogyasztani, vagy feldolgozni, mivel gyorsan romlanak. Ha erre nincs lehetőségünk fagyasszuk le a gyümölcsöt, a málna jól bírja a fagyasztást.

A málna gondozása

málna

Kép forrása: Pixabay.com

A málna világos, félárnyékos helyen fejlődik legszebben, mivel a gyümölcsök beéréséhez szükség van elegendő fényre, és kellemesen melegre, ugyanakkor a vegetatív fejlődés során inkább hűvösebb klímát kíván.

Nagyon meleg, tűző napos helyen és csapadékhiány esetén, a gyümölcsök megperzselődhetnek. A megfelelő hely kiválasztásánál, fontos szempont az is, hogy szélvédett legyen, mivel télen a hótakaró elfúvása fagykárokat okozhat, nyáron pedig eltörhetnek a sarjhajtások.

A málna, főként a májustól júliusig tartó időszakban, amikor a sarjhajtások fejlődnek és beérik a termés vízigényes növény. Rendszeres, bőséges öntözést igényel, azonban a pangó vízre érzékeny, ezért fontos, hogy megfelelő talajba ültessük.

A málna számára, a tápanyagban gazdag, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, lazább szerkezetű, savanyú termőtalaj a leginkább megfelelő, ezért, ha kertünk talaja nem ilyen, akkor érdemes feljavítani az ültetés előtt.

A málna egyik legfontosabb ápolási munkája a metszés, melyet egy külön bejegyzésben mutatunk be részletesen.

Kapcsolódó téma: A málna metszése – Útmutató

Mivel a málna hajlamos a gyomosodásra, ezért a málnával kapcsolatos teendők között a gyomeltávolítás is kiemelt helyen szerepel. Erre mindenképpen figyeljünk oda, mert a gyomok elvonják a növénytől a vizet.

málna

Kép forrása: Pixabay.com

A málna nem mentes a kártevőktől és a betegségektől sem, melyek közül az alábbiak fordulnak elő legsűrűbben: málnamozaik, botritisz, didimellás vesszőfoltosság, málna-vesszőszúnyog, málna-sodrómoly.

Ha a néhány „nehézség” ellenére is kedvet kaptunk a málna ültetéséhez, egyszer termő nyári és kétszertermő őszi, más néven folytontermő málnafajták közül választhatunk.

A málna ültetése

málna

Kép forrása: Pixabay.com

A málna telepítésének ideális ideje az ősz, valamint a kora tavasz. Első lépésként válasszunk helyet a kertben a málna tövek számára, mérlegelve a növény igényeit, valamint azt is, hogy a műveléshez a támrendszernek is helyet kell szorítani.

A támrendszerhez két stabil oszlop közé feszítsünk ki 2-3 sor huzalt, ezekre vezethetjük majd a málna sarjakat a későbbiekben.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt 40-50 cm mélyen, és javítsuk fel komposzttal vagy istállótrágyával. Ássuk ki az ültető gödröket, a málna töveket legalább 45-60 cm-re ültessük el egymástól, ne túl mélyen, de ne is túl sekélyen.

Ha konténeres málna tövet vásároltunk, akkor az ültető gödör mélysége és szélessége a konténer méretének nagyjából kétszerese legyen. Több sor esetén, legalább 1,2 m sortávolságot hagyjunk.

Töltsük fel a gödröket földdel, ez lehet savanyú virágföld is, majd pedig alaposan öntözzük be a málna töveket és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Málna; Megyeri Szabolcs Kertészete; Bálint Gazda – Málna – Nem csak medvéknek

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert