mandarin

A mandarin (Citrus reticulata) bemutatása, gondozása

mandarin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 4028mdk09

A mandarin (Citrus reticulata) természetes élőhelyén kb. 4-4,5 méteres magasságot elérő örökzöld cserje, hazai körülmények között, cserépben, konténerben nevelve ennél jóval kisebbre, kb. 1-2méteresre nő.

Rendkívül ismert és népszerű citrusféle, mely Délkelet-Ázsiában őshonos, de a mediterrán területeken és az USA déli államaiban is termesztik ízletes termése miatt. Termései lapítottak, narancssárga színűek, héjuk könnyen leválik.

A növény levélzetét szárnyas levélnyelű levelek alkotják. Illatos fehér virágai a levelek hónaljában fejlődnek ki. Ha szeretnénk mandarint nevelni hazai körülmények között, késő tavasztól az első fagyokig a szabadban, míg télen a szobában, vagy teleltetve tarthatjuk cserépbe, konténerbe ültetve.

A mandarin napos helyen, jó vízáteresztő képességű, semleges vagy enyhén savas talajba ültetve fejlődik legszebben, rendszeres öntözés mellett. A pangó vizet rosszul tűri. Érdemes tavasszal és nyáron az öntözések mellett tápoldatozni is.

Télen világos, hűvös helyen célszerű teleltetni, ilyenkor csak nagyon ritkán, kevés vízzel öntözzük. Télen szobában is tartható, de ehhez nagyon párás környezetet kell biztosítani, ami nem egyszerű, ezért érdemes inkább teleltetni az előbb írt módon.

Kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek, liszteskék, tripszek és a takácsatkák is károsíthatják. Szaporítani dugványozással, oltással esetleg magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 4028mdk09

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények