mandula

A mandula bemutatása

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

A mandula (Prunus dulcis) Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia területén őshonos, szabálytalan koronájú, lombhullató fa, mely a számára ideális körülmények között, akár 8 méteres magasságot is elérhet.

Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonaiként a szilvát és a kajszibarackot említhetjük meg. Csonthéjas termése ősszel érik be, a megtört mandulamag az édesség és cukrászipar fontos nyersanyaga, ebből készül például a marcipán.

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

Szárnyas és halételeket, süteményeket is ízesíthetünk aprított és pirított mandulával, ünnepivé varázsolhatjuk az egyszerűbb ételeket is vele. Olaja E-vitamin tartalmú, a kozmetikaiparban a bőrápoló termékekhez használják.

Magyarországon már a reneszánsz idején is ültettek mandulafát, ekkor még csak díszfaként. Termésért a 19. század végén kezdték el telepíteni. Hazánkban főként azokon szubmediterrán hatásoknak is kitett területeken terem és fejlődik szépen, amely a bortermelés, szőlőtermesztés számára is ideális.

A teljesség igénye nélkül ilyenek például: Baranya megye, Balaton-felvidék, Mátraalja, Hegyalja és Buda környéke is.

A mandula gondozása

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

A mandula meleg és fényigényes fa, mely tolerálja a szárazságot, de meghálálja az öntözést. A túlságos kötött, pangó vizes talajt nem bírja. A meszes talajt kimondottan kedveli, alkalmas száraz, köves, de művelhető domboldalak hasznosítására.

A mandula korán virágzik, ezért fontos megemlíteni, hogy a fagyok jelentős károkat okozhatnak túlságosan korai tavaszodás esetén.

A mandula bár környezeti igényeit tekintve a fagyérzékenységet leszámítva nem problémás, a gondozása mégsem annyira egyszerű. Számos kártevője és betegsége ismert, amely tavasztól, őszig ellát minket növényvédelmi feladatokkal.

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

Kártevők közül említést érdemel: a kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, barackmoly, valamint károsíthatják, levéltetvek, takácsatkák is. Betegségek közül megemlíthető: a monília, tafrinás levélfodrosodás és a megakladospóriumos varasodás is.

A növényvédelmen túl számolnunk kell a metszéssel is, mint teendővel, ha mandulát szeretnénk nevelni. A mandula metszéséről egy külön bejegyzésben részletesen írunk.

Most, hogy megismertük a mandula igényeit, következzen az ültetés menete!

A mandula ültetése

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

A legtöbb mandulának szüksége van porzó párra, azonban a kertészetek kínálatában már öntermékeny mandula fajtákat is találunk, mint pédául a ’Robijn’ vagy a ’Supernova’.

Mandulát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk, a konténeres kiszerelésű mandulát tavasztól őszig, lényegében bármilyen fagymentes időszakban ültethetjük. A szabadgyökerű csemetét ősszel és tavasszal lehet ültetni.

Első lépésként válasszunk helyet a mandulafa számára az igényeinek megfelelően, illetve mérlegeljük, hogy elegendő lesz-e számára a hely.

Ha megtaláltuk az ideális helyet, készítsük elő az ültető gödröt. A kiásott földet, ha túlságosan agyagos vagy homokos javítsuk fel földkeverékkel. Ha nagyon rossz minőségű a talaj, jobban járunk, ha a teljes ültető gödröt jobb minőségű talajjal töltjük fel.

mandula

Kép forrása: Pixabay.com

A gödör aljába helyezzünk vastag réteg szerves trágyát, erre kerüljön egy réteg föld, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

Az ültetés előtt vegyük kezelésbe a mandula csemete gyökereit! Ennek célja, hogy növeljük a gyökérzóna növekedési erélyét. A gyökerek végéről metszőollóval vágjunk le 1-2 cm-t, a lehető legkevesebbet távolítsunk csak el a gyökerekből.

A mandula csemete, ültetési magasságát az oltás, szemzés helye mutatja, ez mindenképp kerüljön a föld felszíne fölé. Állítsuk be egyenesen a csemetét, majd pedig temessük be a gödröt. A föld visszatöltése közben, tömörítsük a talajt.

Ahogy más gyümölcsfák vagy dísznövények esetében, úgy a mandula ültetésekor is nagyon fontos az ültetés utáni alapos beöntözés. amelyet Később se feledkezzünk el a fiatal mandulánk öntözéséről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Mandula; Megyeri Szabolcs Kertészete; Hobbikert – Meglepően könnyű mandulafát nevelni; Édenkert – Egész évben permetezzük a mandulát!

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert