mandulafenyő

A mandulafenyő (Pinus pinea) bemutatása, gondozása

mandulafenyő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karora

A mandulafenyő (Pinus pinea) a Földközi-tenger térségében őshonos, természetes élőhelyén kb. 20 méteres magasságot elérő fenyő faj. Dekoratív örökzöld fa, mely jellegzetes, ernyőszerűen szétterülő koronájával díszít.

Jól mutat más mediterrán növények társaságában, mint például a levendula (Lavandula angustifolia), rozmaring (Rosmarinus officinalis), füge (Ficus carica), gránátalma (Punica granatum), olasz ciprus (Cupressus sempervirens) és természetesen még lehetne folytatni a sort.

A fiatal mandulafenyő koronája kezdetben gömb alakú, idősebb korára alakul ki dekoratív lapított koronája. Eredeti élőhelyén nem csak díszítőértéke miatt ültetik.

Fája jól megmunkálható, magja pedig különböző ételek kedvelt ízesítője. Mandulára emlékeztető aromájú magja, jól illik a grillezett zöldségekhez, az olasz pesto egyik alapanyaga. Észak-Afrikában mandulafenyős mentatea és sütemény készítéséhez használják.

A mandulafenyő fagyérzékeny növény, ezért ültetéséhez napos, meleg fagyvédett helyet válasszunk. 3-4 éves koráig érdemes üvegházban vagy fólia alatt nevelni és csak később kiültetni.

A talaj típusára nem kimondottan kényes, de legszebben üde talajba ültetve fejlődik.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karora

Források:

Wikipédia – Mandulafenyő

DMKert – Európai mandulafenyő

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek