margaréta
margaréta

Kép forrása: Pixabay.com

A margaréta (Leucanthemum vulgare vagy Chrysanthemum leucanthemum) a vidékies hangulatú kertek egyik elmaradhatatlan virága, mely júniusban és júliusban ontja virágait. Szaporítása magvetéssel és tőosztással is történhet. A margaréta napos, világos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, talajok közül leginkább a humuszban gazdag, lazább szerkezetű talajt kedveli.

A margaréta tőosztása

A margaréta egyszerűen szaporítható tőosztással, amivel a szaporítás mellett, újra dús virágzásra ösztönözhetjük. Ehhez nem kell mást tenni, mint 3-4 évente, ősszel, vagy tavasszal kiásni a tövet, szétszedni néhány nagyobb darabra, majd pedig elültetni végleges helyükre őket.

A margaréta magvetése

A margarétát virágzás után, az elszáradt virágról gyűjtött magokkal, valamint beltérben előnevelt palánták elültetésével is szaporíthatjuk.

Miután a margaréta elvirágzott, az elszáradt virágról gyűjtsük össze a magokat, és azonnal vessük el. A magok hamar kicsíráznak, a kicsi kis növények pedig gond nélkül áttelelnek. Tavasszal végleges helyükre ültethetjük őket.

Beltéri palántaneveléshez februártól-májusig, valamint augusztustól-októberig vethetjük el a magokat cserépbe. A magokra kerüljön egy nagyon vékony komposztréteg, a cserépre pedig egy üveglap.

Tartsuk mindig kicsit nyirkosan a földet, és időnként szellőztessük a kikelt növényeket. Amikor már elmúlt tavasszal a fagyveszély bátran kiültethetők végleges helyükre.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert