meggy
meggy

Kép forrása: Pixabay.com

A meggy az egyik legrégebb óta termesztett és fogyasztott gyümölcsünk, Magyarország adottságai ideálisak a meggytermesztés szempontjából, házi kertbe ültetve is szépen terem.

A cseresznyéhez hasonló külsejű, ám attól lényegesen eltérő, savanykás ízű meggy, változatosan felhasználható gyümölcs, nem csak frissen ízletes.

Készülhet belőle befőtt, dzsem, gyümölcsbor, gyümölcsleves és sütemény is. Ha nem tudjuk elfogyasztani vagy elajándékozni a termésünket, akkor bátran fagyaszthatjuk is későbbi felhasználásra.

A meggy kompakt méretű, kisebb termetű fa, így jó választás lehet kisebb kertekbe is, ha szeretnénk valamilyen tápláló gyümölcsöt termeszteni. A fa méretei miatt a szüretelés sem túl nehéz, ráadásul a beérett meggy, viszonylag sokáig megmarad minőségromlás nélkül is a fán.

Ha szeretnénk nyáron ízletes meggyszemeket szüretelni a saját fánkról, akkor az ültetést megelőzően érdemes megismerni a meggy igényeit és gondozási tudnivalóit.

A meggy igényei, gondozása

meggy

Kép forrása: Pixabay.com

A meggy kiváló alkalmazkodó képességű, átlagos igény fa. Fényigénye a cseresznyéhez hasonló, hőmérséklet igénye valamivel alacsonyabb.

A téli fagyokat kimondottan jól bírja. A tavaszi fagyokra a cseresznyénél kevésbé érzékeny mivel virágai később nyílnak, azonban azt fontos megemlíteni, hogy a  –2 °C-nál nagyobb lehűlés kárt tehet a virágokban. Átlagos vízigényű fa, mely az öntözést, bőséges és ízletes terméssel hálálja meg.

A meggy bár jól alkalmazkodik a különféle talaptípusokhoz, legszebben jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik. Fontos a talaj jó levegőzöttsége és kiegyensúlyozott vízellátása is, erősen kötött, levegőtlen talajba ültetve csak szenved a fa, fogékonyabb lesz a betegségekre és rövidebb ideig él.

A meggy nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a meggyfa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a meggyfa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett meggyfának, lássuk, az ültetés menetét.

A meggy ültetése

meggy

Kép forrása: Pixabay.com

Meggyet konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres meggyet a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű meggy ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű meggyet lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres meggy ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű meggy gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, figyeljünk rá, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. A gyökérzóna ilyen módon történő kezelésével, növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét.

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, a meggy igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének.

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel földkeverékkel. A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási pont, mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk a meggy facsemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert