borsmenta

Ebben az írásunkban 8 menta (Mentha) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fodormenta (Mentha spicata) bemutatása, gondozása

A fodormenta, zöldmenta (Mentha spicata) akár 1méteres magasságot is elérő, rendkívül mutatós fűszer és gyógynövény. A kellemes, mentolillatú levelei miatt termesztett növény, fő díszítőértékét a nyár második felében hozott, világos lila, vagy fehér virágai adják.

fodormenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

A levelek betakarítását, a virágzás előtt célszerű elvégezni. Aromás illatú levélzetét, fogazott szélű, lándzsás levelek alkotják. A fodormenta nem túl problémás növény, egyedül a mentarozsda okozhat gondot.

Ültetési helyéül lehetőség szerint félárnyékos fekvést válasszunk, bár ennél világosabb és sötétebb helyen is boldogul. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy nedvesen tartsuk talaját.

Gyors növekedésű növény, mely képes gyorsan nagy területet benépesíteni, ezért próbáljuk meg kordában tartani. Más teendőnk a virágzást követő metszésen nem akad vele. Szaporítani tavasszal, és ősszel is lehet, magvetéssel és a tövek osztásával.

2. Marokkói menta (Mentha spicata L. var. Crispa) bemutatása, gondozása

marokkói menta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andreas Kaiser

A marokkói menta (Mentha spicata L. var. Crispa) bokros növekedésű évelő, mely kb. 60cm-es maximális magasságot érhet el. Dús levélzetét, kellemes aromájú, üde zöld, kerekded, kissé hosszúkás, ráncos felületű levelek alkotják.

Sokan az egyik legfinomabb mentának tartják, mivel kevésbé kesernyés. Jól mutat cserépbe ültetve. Rózsaszínű virágait a nyár végén, ősz legelején hozza.

A marokkói menta nem túl problémás, átlagos igényű növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, a legfontosabb, hogy jó vízgazdálkodású legyen. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl.

3. Borsmenta (Mentha × piperita) bemutatása, gondozása

borsmenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

A borsmenta (Mentha × piperita) az árvacsalánfélék családjába sorolható évelő növény. Eredete nem tisztázott, egyes források Európai nyugati területeit, míg mások a Távol-Keletet jelölik meg származási helyül.

Kiváló fűszernövény és gyógynövény, ezért sok helyen termesztik. Díszítőértékét lila színű fürtös virágai, valamint a szárán sorakozó fogazott levelek adják.

A borsmenta egyszerűen nevelhető növény, egyedül arra kell figyelnünk, hogy kielégítsük magas vízigényét. Ültetési helyéül bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk a mélyárnyék kivételével, világos, napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik.

Rendszeres öntözést, nedves talajt igényel. Amennyiben ezt nem biztosítjuk számára, úgy növeljük a lisztharmat felbukkanásának esélyét. Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet.

4. Narancs menta (Mentha piperita ‘Citrata’) bemutatása, gondozása

narancs menta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Magnus Manske

A narancs menta (Mentha piperita ‘Citrata’) kb. 70cm-es magasságot elérő évelő növény, mely fűszerkertben, cserépben és balkonládában egyaránt jól érzi magát.

Lágy szárán sorakozó kerekded, zöld színű, kissé bronzos árnyalatú levelei kellemes citrus illatot árasztanak.

Levendula lila virágait a nyár második felében hozza. Leveleivel főzve, valamint a növényről leszedve frissen is ízesíthetünk ételeket, vagy főzhetünk belőlük teát.

A narancs menta nem túl kényes növény. Ültetési helyéül, napos, világos vagy félárnyékos ültetési helyet is választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, lényegében bármilyen talajban jól fejlődik.

Kedveli, ha földje kissé nedves, ezt rendszeres, mérsékelt öntözéssel biztosíthatjuk számára.

5. Csokoládé menta (Mentha x piperita f. citrata ‘Chocolate’) bemutatása, gondozása

csokoládé menta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Downtowngal

A csokoládé menta (Mentha x piperita f. citrata ‘Chocolate’) kb. 40cm-es maximális magasságot elérő évelő növény, mely a menta egyik kertészeti változata. Ültethető talajtakaró növényként szabadföldbe, de nevelhető cserépben, balkonládában is.

Díszítőértékét a nyár második felében nyíló lila virágai, pirosas színű szára és levélnyele, valamint haragoszöld színű levelei adják. Kellemes aromájú fűszernövény.

A csokoládé menta egyszerűen nevelhető, vízigényes növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem igazán kényes, egyedül az a fontos, hogy ültető közege jó vízáteresztő legyen.

Vízigénye miatt rendszeres öntözést igényel. Ha szeretnénk megújítani, a legegyszerűbb mód, ha a virágzás után bátran visszametsszük. Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet. 

6. Almaillatú menta (Mentha suaveolens ‘Variegata’) bemutatása, gondozása

almaillatú menta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Az almaillatú menta, almamenta, ananászmenta (Mentha suaveolens ‘Variegata’), kb. 50cm-es magasságot elérő évelő növény, melyet cserépben, valamint talajtakarókét ültetve szabadban is nevelhetünk.

Kedves megjelenésű növény, köszönhetően fehér szegélyű, sötétzöld, fűrészes szélű leveleinek, melyek megdörzsölve almaillatot árasztanak. A nyár közepén kicsi fehér virágokat is hoz, de elsősorban levélzetével díszít.

Az almaillatú menta nem túl problémás növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos ültetési helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen az ültetőközeg. Mérsékelt öntözést igényel, főként napos fekvésbe ültetve figyeljünk erre oda.

Megfelelő körülmények mellett, gyorsan, nagyobb területet képes elfoglalni, ezt az indák visszavágásával akadályozhatjuk meg. Szaporítani bujtással, valamint tőosztással is lehet. 

7. Gyömbér illatú menta (Mentha gracilis.var. „Ginger Mint”) bemutatása, gondozása

gyömbér illatú menta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Sarah R / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A gyömbér illatú menta (Mentha gracilis.var. „Ginger Mint”) kb. 70cm-es maximális magasságot elérő évelő fűszernövény és gyógynövény. Teák készítéséhez, valamint főzéshez is felhasználható.

A citrom illatú mentához, és borsmentához hasonló hatóanyagokat tartalmaz. Levélzetét üde zöld színű, egymással szemben növekvő kerekded levelek alkotják. Lila színű virágai nyáron nyílnak.

A gyömbér illatú menta, szereti a meleget, valamint a nedves környezetet. Ültetési helyéül félárnyékos, vagy világos, kellemesen meleg helyet keressünk.

A talaj típusára nem igazán kényes, de az fontos, hogy földje nedves legyen, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk számára.

8. Vízi menta (Mentha aquatica) bemutatása, gondozása

vízi menta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Linda De Volder / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A vízi menta (Mentha aquatica) kb. 50-80cm-es magasságot elérő, leveleivel, valamint virágaival egyaránt díszítő növény. Kék, lila és liláskék színű, illatos virágai a nyár második felében, valamint ősz elején pompáznak.

Levélzetét sötétzöld színű, erősen erezett, kerekded levelek alkotják. A vízi menta nem igényel túl sok gondoskodást, jól érzi magát tópartra, valamint a tó sekélyebb, maximum 10cm mély részére ültetve is.

Ültetési helyéül a mélyárnyékon kívül bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, napos, világos és félárnyékos helyen is jól boldogul. Szaporítani tőosztással lehet a tavasz folyamán.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002; Wikipédia / Szerző: Andreas Kaiser; Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze; Wikipédia / Szerző: Magnus Manske; Wikipédia / Szerző: Downtowngal; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Flickr / Szerző: Sarah R / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Linda De Volder / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.