Coreopsis lanceolata

A menyecskeszem (Coreopsis) bemutatása

Coreopsis lanceolata

Coreopsis lanceolata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fan Wen

A menyecskeszem vagy szépecske (Coreopsis) közepes termetű évelő növény, amely Észak-Amerikából származik.

Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli, virágágyásunkat egész nyáron díszíti tömött vagy sima, sárga, narancs és piros színű virágaival.

Alacsonyabb termetű változata a törpe menyecskeszem hasonló igényű, mérete miatt sziklakertekbe való ültetésre alkalmas.

Coreopsis tinctoria

Coreopsis tinctoria / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: C.Maylett

A menyecskeszemek egészen változatos külsejű évelő virágok. Találunk közöttük telvirágú és szimpla virágú (Nagyvirágú menyecskeszem – Coreopsis grandiflora), lándzsás, vékony levelű, sárga virágú (Lándzsalevelű menyecskeszem – Coreopsis lanceolata),  szimpla virágú, szeldeltlevelű (Keskenylevelű menyecskeszem – Coreopsis verticillata), valamint sárga színű, piros közepű virágokkal díszítő (Tarka szépecske – Coreopsis tinctoria) változatot is.

Bejegyzésünkben 2 fajt menyecskeszem (Coreopsis) mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Nagyvirágú szépecske (Coreopsis grandiflora) bemutatása, gondozása

nagyvirágú szépecske

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú szépecske, nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) közepes termetű évelő növény, amely az Egyesült Államok délkeleti államaiban őshonos. Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli. 

Virágágyásunkat egész nyáron díszíti telt vagy szimpla, sárga színű vagy vöröses foltokkal tarkított virágaival. Levélzetét a talajfelszínhez közel tagolatlan, lapát vagy lándzsa alakú alsó, valamint finoman szeldelt felső levelek alkotják.

A menyecskeszem fényigényes növény, világos vagy tűző napos helyre ültessük, árnyékba semmiképp. Félárnyékban is boldogul, de ilyen körülmények között kevesebb virágot hoz.

Talajjal szemben nem válogatós, már az átlagos tápanyag tartalmú talaj is elég számára, egyedül az lényeges, hogy jó vízáteresztő földbe ültessük.

Tolerálja a szárazságot, de igazán szépen kissé nyirkos talajban fejlődik, ezért öntözzük rendszeresen, de mértékkel. Más teendőnk az elvirágzott fejek levágásán kívül nem akad vele.

Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat viszont időnként megtámadja. Szaporítani magról és tőosztással is lehet. Önvető képessége is jó, elszórt magjairól is kikel.

2. Keskenylevelű menyecskeszem (Coreopsis verticillata) bemutatása, gondozása

keskenylevelű menyecskeszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Annelis

A keskenylevelű menyecskeszem vagy keskenylevelű szépecske (Coreopsis verticillata) közepesen magas termetű, bokros növekedésű évelő növény.

Egyszerűen kezelhető, könnyed hatású virág, melynek szeldelt levélzete és élénksárga virágai nagyon szép megjelenést kölcsönöznek. Virágai nagyon hosszan, egész nyáron, díszítenek.

A keskenylevelű menyecskeszem nagyon egyszerűen nevelhető növény, ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk. A talaj típusára sem kényes, a rosszabb minőségű talajokban is szépen fejlődik. Jó szárazságtűrő képességű növény, de meghálálja a mérsékelt öntözést.

Ennek a menyecskeszem fajnak nagy előnye, hogy kevésbé érzékeny a más menyecskeszem fajokat megtámadó lisztharmatra. A házas és házatlan csigák időnként megtámadhatják.

Szaporítani tőosztással lehet, ezzel megfiatalíthatjuk a növényt, de magról is sikeresen szaporítható.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Fan Wen; Wikipédia / Szerző: C.Maylett; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Annelis

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők