snidling
snidling

Kép forrása: Pixabay.com

A metélőhagyma (snidling) évelő fűszernövény, mely finom enyhe hagyma ízével, remek ízesítője a leveseknek, mártásoknak és szószoknak.

Gömb alakú virágai miatt, akár még ágyásszegélyként is ültethető. Kedveli a tápanyagban bővelkedő talajokat, öntözni elég vetés után és fiatal korában, később már elég számára a csapadékból származó nedvesség is. Szaporítani tőosztással és magvetéssel lehet.

A metélőhagyma magvetése

A metélőhagyma egyszerűen nevelhető magról. Ehhez nem kell mást tenni, mint cserepekbe földet tölteni, és kb. 2cm mélyre elvetni a magjait. A magvetéshez már márciusban nekiláthatunk, az így nevelt növény pedig májusban ültethetjük ki a kertbe, több tő esetén, egymástól legalább 25cm-es tőtávolságra.

A metélőhagyma tőosztása

A tőosztással egyrészt megfiatalíthatjuk a tövet, másrészt, több növényhez jutunk, melynek egy részét, akár be is cserepezhetjük lakásban való tovább nevelésre, és felhasználásra.

A tőosztásra legjobb időszak az ősz eleje, a szeptember. Ássuk ki a tövet, szedjük szét néhány részre, és ültessük el szabadföldbe, vagy cserépbe.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Édenkert; Havas-tanya; Tuja.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert