mexikói csodahajnalka

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) bemutatása, gondozása

mexikói csodahajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) a hajnalkafélék családjába tartozó, hazánkban egynyáriként tartott kúszónövény, mely Közép-Amerikában és Brazíliában őshonos.

A növény különlegességét a hajnalkától eltérő bókoló virága adja. Narancssárga, sárga és krém sárga csüngő virágai sötétbarna száron sorakoznak. Látványos virágaiban a nyár közepétől az ősz közepéig gyönyörködhetünk. Dús levélzetét, erőteljes, karéjos levelek alkotják.

Alkalmas kerítések, térelválasztó rácsok befuttatására, valamint kertbe és dézsába való ültetésre is. A növény magja mérgező!

A mexikói csodahajnalka napos, világos félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú földbe ültetve fejlődik legszebben.

Ha tápanyagban gazdag földbe ültetjük, a virágok helyett inkább a levelek nevelésére fordítja a növény a tápanyagokat. Vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel. Kártevőkre nem érzékeny. Csapadékos, hűvös nyarakon a gombabetegségek okozhatnak problémát.

Bár itthon jellemzően egynyáriként tartható, meg lehet próbálni az átteleltetését is. Szaporítani magról lehet. Magjait áprilisban szabadföldbe vethetjük, vagy tavasszal beltérben cserépbe.

Kép forrása: Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények