mexikói petúnia

A mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) bemutatása, gondozása

A mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) hazánkban még igazi különlegességnek számító évelő növény, melyet Magyarországon elsősorban dézsás növényként nevelhetünk.

Bár sokan kék leandernek nevezik, virágai pedig a petúniára emlékeztetnek, a mexikói petúnia egyik növénnyel sem áll rokonságban.

Mexikóban, Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben honos, eredeti élőhelyén gyomnövényként tartják számon, az USA délkeleti részén invazív fajnak számít. Hajtásról és magról is nagyon könnyen terjed, ezáltal pedig elnyomja a helyi növényeket.

Díszét tölcsér alakú lila, rózsaszín vagy fehér virágai adják, melyek már tavasszal elkezdenek nyílni, és egészen őszig pompáznak. Az akár 80-100 cm hosszú, lilás-zöldes színű száron, hosszú, sötétzöld, kissé szürkés árnyalatú levelek sorakoznak.

A mexikói petúnia napos, világos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben. Májustól ősz elejéig kéthetente tápoldatozzuk a bőséges virágzáshoz. Tartósan száraz időjárás esetén, meghálálja, ha esténként lezuhanyozzuk.

Átültetni akkor szükséges, ha a gyökere már teljesen benőtte a cserepet, vagy elhasználódott a földje. Az ültetéshez homokkal és komposztált marhatrágyával kevert virágföldet használjunk.

A dézsában nevelt mexikói petúniát hűvös, világos kb. 10-15 fokos helyiségben kell teleltetni. A teleltetés során csak kevés öntözést igényel.

Szaporítani dugványozással lehet, a levágott hajtások vízben és földben is gyökereztethetők. A gyökeres hajtásokat ültessük el. A fiatal növényeket az első évben, télen 20, nyáron 25-30 fok közötti hőmérsékletű helyen tartsuk.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tu7uh

Források: Profi Faiskola; Megyeri Szabolcs Kertészete; Wikipédia; Kert.tv

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények