méz
méz

Kép forrása: Pixabay.com

A mézet a kertünkben szorgoskodó méhek állítják elő a virágok nektárjából. Az aranyszínű, édes méz, számos hasznos vitamin, valamint ásványi anyag forrása. Nagy mennyiségben tartalmaz szőlő és gyümölcscukrot, remek természetes édesítőszer, bár azt fontos tudni, hogy kalória tartalma jelentős.

Vitaminok közül B1, B2, B3, B5, B6, B7 és C-vitamint tartalma jelentős, melyeket a méz korlátlan ideig megőriz, ha nem forrósítjuk fel. Gazdag fehérjékben, ásványi anyagok közül vas, réz, kalcium, magnézium, kálium, foszfor tartalma számottevő.

Az, hogy a méz remek természetes gyógyszer a megfázásra köztudott, emellett fertőtlenítő és antibakteriális hatással is bír. A méz fogyasztása javasolható vérszegénység, szédülés, migrén, bélgyulladás, székrekedés, gyomor és nyombélfekély, májbetegség, epe és hasnyálmirigy betegség esetén is.

A tiszta, orvosi méz remek sebgyógyító, fájdalomcsillapító hatású, égési sebek, fekélyek kezelésére javasolható.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik