mongol iszalag

A mongol iszalag (Clematis tangutica) bemutatása, gondozása

mongol iszalag

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

A mongol iszalag (Clematis tangutica) megfelelő támaszték mellett, akár 4-8méteres magasságig is felkúszó lombhullató kúszónövény, mely Ázsia magashegységeiben honos.

Jó fagytűrő képességű, erőteljes növekedésű klemátisz faj, mely lámpásra emlékeztető, sárga virágaival díszít. Levélzetét keskeny, fogazott szélű levelek alkotják.

Sárga virága főként a nyár második felében, valamint az ősz elején díszítenek. Bolyhos termései a virágzás után nyár végén és ősszel fejlődnek ki.

A mongol iszalag egyszerűen nevelhető, jó fagytűrő, szárazságtűrő növény, mely a tápanyagban szegényebb talajokat is tolerálja. Legjobban napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajban fejlődik.

Erre a klemátisz fajra is igaz, hogy célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is.

Tél végén, vagy kora tavasszal, érdemes erősen visszametszeni. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadják a levéltetvek. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék