Monstera adansonii gondozása
A Monstera adansonii bemutatása, gondozása
A Monstera adansonii Dél és Közép-Amerikában őshonos növény, mely számos fantázianévvel megtalálható a kertészetek kínálatában.
Ha a Monstera ’Monkey Leaf’, Monstera ’Monkey Face’, Monstera ’Monkey Mask’ elnevezésekkel találkozunk, szinte biztos, hogy erről a növényről van szó, igaz nagyon ritkán, a szintén lyukacsos levelű Monstera obliqua-t is árusítják.
A növény fő díszét lyukacsos levelei adják, melyek miatt Swiss Cheese Plant-nek (svájci sajt növény) is nevezik. Gondozása és igényei a filodendronokhoz hasonló.
Helyéül kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet válasszunk, mivel a tűző nap megégetheti a leveleket. Szereti a párás környezetet, ezért sűrűn permetezzük vízzel! Érdemes időnként nedves ruhával áttörölni leveleit.
Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk mérsékelten nedvesen, de soha ne álljon a vízben. Tőzeg alapú, jó vízáteresztő virágföldbe ültessük, mely elvezeti a nedvességet. Tavasszal és nyáron adjunk neki hetente tápoldatot!
Kétévente tavasszal célszerű friss virágföldbe ültetni, edénye mindenképpen olyan legyen, amelyből távozni tud a felesleges öntözővíz. Ha az előbbieket betartjuk, sokáig lakásunk különleges dísze lehet ez a növény.
Kép forrása: Flickr / Szerző: spurekar / Licence: CC BY 2.0