fenyőkéreg
fenyőkéreg

Kép forrása: Pixabay.com

Ha azt haljuk mulcs, szinte biztos, hogy a fenyőkéregre asszociálunk, pedig jóval több anyag alkalmas talajtakarásra. A mulcs kifejezés a talajtakaró anyagok összességét jelenti, melyeket mulcsozásra használhatunk.

Talajtakarásra szervetlen és szerves anyagokat is használhatunk. Szervetlen mulcsként a kavicsot lehet megemlíteni, szerves mulcsok közül a fenyőkéreg, szalma, komposzt és a fűnyesedék a legelterjedtebb.

Cikkünkben a mulcsozás előnyeit, valamint a talajtakaráshoz használható mulcsokat mutatjuk be.

A mulcsozás előnyei

fenyőkéreg mulcs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Benjamin Balázs / Licence: CC0 1.0

A mulcs használata, hozzájárul a szép, rendezett kert kialakításához, nagyon szépen mutat a virágágyásokban, cserjék alá terítve, előkertben, sziklakertben és nagyobb parkosított területeken is használható, kitűnő dekorációs anyag.

Egyik legelőnyösebb tulajdonsága és részben emiatt is népszerű a használata, az az, hogy segít visszafogni a gyomok fejlődését, így jóval kevesebb időt kell tölteni a gyomlálással.

szalma

Kép forrása: Pixabay.com

A több centiméter vastagon leterített mulcs védi a talajt az erős tűző naptól és a jégesőtől is, segít megakadályozni a nagyobb esők után, a saras, nehezen száradó részek kialakulását, télen pedig védi a növények gyökereit a fagyoktól.

A mulcs rendkívül hasznos adottsága, hogy segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát. A forró, száraz nyári időszakokban egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy az öntözés során kijuttatott vizet, mennyi ideig tudják hasznosítani növényeink ezért mindenképp érdemes talajtakarásról gondoskodnunk.

A szerves mulcsok előnye, hogy segítenek megőrizni a talaj tápanyagtartalmát és laza szerkezetét, lebomlásuk során táplálják a talajt.

A mulcsozás hátrányai

A számos előnyös tulajdonság mellett néhány negatívummal is számolnunk kell, főként, ha szerves mulcsot választunk. A nedves mulcs kiváló búvóhely lehet a csigák számára. A szalma esetében számolni kell azzal is, hogy gyom magvakat tartalmazhat, valamint lebomlása során nitrogént von el a talajtól.

Fenyőkéreg mulcs

fenyőkéreg

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb talajtakaró anyag, melyből teljesen természetes natúr, és színezett változatok is kaphatók. Mindenkinek a személyes ízlésére bízzuk, melyik változatot részesíti előnyben.

A kertészetek kínálatában kisebb és nagyobb szemcséjű fenyőkérget is vásárolhatunk, a nagyobb méretű fenyőkéreg főként nagyobb cserjék, díszfák, tuják alá való, míg a kisebb fenyőkéreg a virágágyásokba, kisebb cserjék alá ideális választás.

A fenyőkéreg elterítése előtt gyomláljuk ki a területet, majd szépen egyengessük el a területen a kiöntött fenyőkérget. Később nincs más teendőnk, mint időnként felfrissíteni a talajtakarást.

Fűnyesedék

gyep

Kép forrása: Pixabay.com

Olcsó, gyorsan lebomló mulcs, melyet a fűnyíráskor összegyűjtött fűből ingyen előállíthatunk magunknak. Kevésbé mutatós, mint a fenyőkéreg, ezért a kert kevésbé feltűnő részein érdemes használni. Bomlása során, hatékonyan javítja a talaj tápanyagtartalmát.

Szalma

Főként veteményes kertekben és gyümölcsösökben használjuk, nagyon szeles helyen, könnyen széthordhatja a szél. A veteményesben, akkor célszerű kb. 10cm vastagon szétteríteni, amikor a zöldségek már kifejlődtek, mivel a vastag szalma réteg megakadályozná a magok csírázását. Évente pótolni kell lebomlása miatt.

Komposzt

komposztálás

Kép forrása: Pixabay.com

Szintén olcsón előállítható talajtakaró anyag, mely nem csak a talajba forgatva, hanem a felszínére 5-10cm-es rétegben terítve is javítja a talaj tápanyagtartalmát. Nagyon gyorsan lebomlik, ezért folyamatosan gondoskodni kell a pótlásáról.

Kavics

kavics

Kép forrása: Flickr / Szerző: Herry Lawford / Licence: CC BY 2.0

A kavics főként sziklakertben és mediterrán stílusú kertekben mutat jól. Mivel nem bomlik le, ezért a talaj tápanyagtartalmát nem javítja, ugyanakkor a nedvesség megőrzésére kiválóan alkalmas. Nagyon szépen mutat a díszkavics, ami drágább megoldás, mint az egyszerűbb murva és kulé kavics.

Bízunk benne, hogy cikkünk hasznos volt számodra, és így már könnyebb lesz megtalálni az ideális mulcsot a kertedbe. Jó kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Benjamin Balázs / Licence: CC0 1.0; Flickr / Szerző: Herry Lawford / Licence: CC BY 2.0;

Forrás: Út a Kerthez – Mulcs: Milyen fajtái vannak és hogyan használd? (Teljes útmutató)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert