murvafürt

A murvafürt (bugenvillea) bemutatása, gondozása

murvafürt

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mattes

A murvafürt, bugenvillea vagy papírvirág (Bougainvillea glabra) Brazíliában őshonos tövises cserje. Hazánkban dézsás növényként tartható, kúszó növekedése miatt támasztékra is felfuttathatjuk. Élénk színű virágaival, valamint kerekded, kissé lándzsaszerű leveleivel igazán szép látvány.

Dús virágzatát tavasztól kezdődően csodálhatjuk meg. Hazánkban nem télálló, ezért világos 10 fok körüli helyen kell teleltetni. A bugenvillea mérgező növény.

Elhelyezés, hőmérséklet

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

A murvafürt átlagos igényű dísznövény, egyedül fényigénye nevezhető magasnak és a meleget is kedveli. Elhelyezéséhez világos, vagy akár tűző napos helyet is választhatunk, ahol nincs huzat.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Víz és páratartalom igénye átlagos, mérsékelten öntözzük, ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl. Télen a teleltetés folyamán még kevesebb öntözést igényel. Virágzási időszakban tápoldatozással ösztönözhetjük dúsabb virágzásra.

Ahogy korábban is említettük, a murvafürt jól bírja a nyári meleget, azonban ilyenkor célszerű alkalmanként vízzel permetezni, párásítani.

Metszés

A bugenvillea metszéssel alakítható és bővebb virágzásra is ösztönözhető. A virágzás után vágjuk le az elvirágzott virágokat, tavasszal pedig a teleltetés után csípjünk vissza a hajtások végéből.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a pajzstetvek, takácsatkák és a bíbortetvek támadhatják meg.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségessé válik a növény átültetése, azt tavasszal, a metszést követően érdemes elvégezni. Az ültetéshez megfelelő  az általános virágföld is, a lényeg, hogy földje lazább szerkeztű, jó vízáteresztő legyen.

Szaporítani nem egyszerű feladat, ha szeretnénk megpróbálni, akkor fejdugvánnyal tegyük. A dugvány sajnos nem gyökeresedik túl könnyen, ne érezzük kudarcnak, ha nem sikerül!

A murvafürt teleltetése

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

Az ideális teleltető hely védett, világos és kb. 8-12 fokos hőmérsékletű. Lényeges ezen feltételek megfelelő kombinációja, mivel melegebb, de sötét helyen, a bugenvillea csúnyán megnyúlik.

Gyakori jelenség, hogy leveleit lehullajtja a teleltetés alatt, ez természetesnek tekinthető, nem kell tőle megijedni. A növény tavasszal, a számára ideális körülmények között szépen kihajt majd, ha elkezdjük öntözni és tápoldatozni.

Ahogy a többi teleltetésre szánt növényt, úgy a murvafürtöt is érdemes átnézni teleltetés előtt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg. Ha igen, akkor először távolítsuk el a kártevőket, orvosoljuk a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre.

A teleltetés előtt, utolsó lépésként, érdemes erősen visszametszeni. Télen, nem igényel túl sok törődést, elég csak minimálisan öntözni, ne sajnáljuk, nem baj, ha szinte száraz a földje.

A murvafürt átültetésre a tavasz a legalkalmasabb időpont. A növényt a fagyveszély elmúltával vihetjük ki a szabadba, tavasszal elkezdhetjük újra rendszeresen öntözni és tápoldatozni is. 

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Mattes; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények