murvafürt

Tudnivalók a teleltetéshez

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

A bugenvillea vagy murvafürt (Bougainvillea glabra) egyre inkább meghódítja a hazai kertészek szívét, egyre több otthonban bukkan fel, és idéz mediterrán hangulatot élénkszínű virágaival. Hazai éghajlati viszonyok mellett, ahogy annyi más dísznövényt is, úgy a murvafürtöt is teleltetni kell.

A teleltetés igazán nem akkora nagy ördöngösség, ha a megfelelő fényviszonyokat, és hőmérsékletet biztosítjuk, valamint gondozása során is betartunk pár egyszerű tudnivalót. Lássuk, melyek ezek!

Ideális hely a teleltetéshez

Az ideális teleltető hely védett, világos és kb. 8-12 fokos hőmérsékletű. Lényeges ezen feltételek megfelelő kombinációja, mivel melegebb, de sötét helyen, a bugenvillea csúnyán megnyúlik.

Gyakori jelenség, hogy leveleit lehullajtja a teleltetés alatt, ez természetesnek tekinthető, nem kell tőle megijedni. A növény tavasszal, a számára ideális körülmények között szépen kihajt majd, ha elkezdjük öntözni és tápoldatozni.

Teendők a teleltetés előtt

Ahogy a többi teleltetésre szánt növényt, úgy a murvafürtöt is érdemes átnézni teleltetés előtt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg. Ha igen, akkor először távolítsuk el a kártevőket, orvosoljuk a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre.

A teleltetés előtt, utolsó lépésként, érdemes erősen visszametszeni. Télen, nem igényel túl sok törődést, elég csak minimálisan öntözni, ne sajnáljuk, nem baj, ha szinte száraz a földje.

A teleltetés után

A murvafürt átültetésre a tavasz a legalkalmasabb időpont. A növényt a fagyveszély elmúltával vihetjük ki a szabadba, tavasszal elkezdhetjük újra rendszeresen öntözni és tápoldatozni is. 

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Haszonagrár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények