muskátli

A közönséges muskátli a balkonládákat, és kerteket díszítő egyik legkedveltebb dísznövényünk. Sajnos, kártevők és betegségek is megtámadhatják, ezeket, valamint az ellenük való védekezési lehetőségeket gyűjtöttük össze.

A muskátli kártevői

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

A levéltetvek számos növény gyakori kártevői, a muskátlit sem kerülik el. Jelenlétükre a ragacsos, deformált levelek, és persze a tetvek utalnak. Először próbálkozzunk szappanos vizes lemosással, vagy csalánkivonattal. Ha nem válik be, akkor nyúljunk rovarölő szerhez.

A túlságosan száraz és meleg levegő a takácsatkák megjelenésének kedvez, ezek szívogatásuk nyomairól, vagy még könnyebben, a növényen található, finom pókhálószerű anyagról ismerhetők fel.

Eltávolításukban segít a párásítás, a langyos vizes lemosás, valamint a speciális atkaölő szerek.

A gammabagolylepke, valamint a gyapottok bagolylepke hernyói is károsíthatják a muskátlit. Előbbi a levelekbe rág lyukakat, utóbbi, a zárt bimbót rágja belülről. Ellenük növényvédő szert kell alkalmazni.

Nagyjából egy évtizede bukkant fel először Magyarországon az amerikai lepkekabóca, a növényt a levéltetvekhez hasonlóan károsítja, az ellene való védekezés, viszont nehezebb.

A testét fedő viaszos anyagot, a hajtásra is felviszi, erről jól beazonosítható. A védekezés részeként, a növény károsított részeit vágjuk le, valamint vessünk be növényvédő szert is, pl. Actarát, vagy Mospilant.

A muskátli betegségei

A muskátli vírusos, gombás és baktériumos betegségeknek is ki van téve.

A vírusos levélfodrosodás a levélen sárga kör, gyűrű, vagy csillag alakú foltokat okoz. Ezek közepe később bebarnul, és kilyukad. Ezt a betegséget nem lehet vegyszerrel kezelni, a továbbterjedését kell megakadályoznunk, a fertőzött tő megsemmisítésével.

A Xanthomonas baktérium hatására, a levélen vizenyős foltok jelennek meg, később az egész levél elszárad. A fertőzés a növény szárát is fenyegeti. A beteg növény nedvével, a többi muskátlit is megfertőzhetjük, így a legjobb megoldás, ha azonnal eltávolítjuk az egész tövet.

A szürkepenész az elhalt növényi részeken, elszáradt virágokon, és leveleken üti fel a fejét, ezért is fontos azok eltávolítása. Ha mégis megjelenik, a ritkább öntözés, valamint a növény hajtásainak levegőztetése megoldást jelenthet.

A muskátlirozsda szerencsére már kevésbé jellemző betegség. Felbukkanását, koncentrikus körben fejlődő, rozsdaszínű pettyek jelzik. Védekezni réztartalmú vegyszerrel lehet ellene.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények