muskátli

A muskátli bemutatása

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges muskátlit vagy parasztmuskátlit (Pelargonium x zonale) szinte felesleges is bemutatni, akkora népszerűségnek örvend hazánkban, a balkonládákat, és kerteket díszítő Dél-Afrikából származó növény.

Nem túlzás állítani, hogy talán nincs is olyan régi parasztház, vagy romantikus hangulatú kert, ahol ne bukkanna fel, dézsába vagy balkonládába ültetve. Európába az 1600-as években jutott el, azóta rengeteg fajtáját nemesítették.

A muskátli gondozása

A muskátli elhelyezése, öntözése

A muskátli nem kifejezetten igényes növény, de a gondoskodást meghálálja. Napos, meleg helyet érdemes választani számára, délkeleti, délnyugati, déli fekvés egyaránt megfelelő. Vízigénye alacsonyabb, mint a futómuskátlié, de ez is napi egyszeri öntözést jelent.

Ültetés, egyéb feladatok

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Érdemes a muskátli számára kifejlesztett speciális virágföldbe ültetni, így serkenthetjük a virágzást, bár alapvetően nem kényes a talajra. Szaporítása dugványozással történik, nyáron.

Fordítsunk figyelmet az elszáradt növényi részek, elsárgult levelek valamint elnyílt virágok eltávolítására. Ez több szempontból is előnyös a növény számára. Egyrészt növelhető a muskátli díszítő értéke, serkenthető az új virágok kialakulása, valamint megelőzhető a betegségek kialakulása is.

A muskátli betegségei

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

A muskátli sajnos több kórokozó fenyegetésének is ki van téve. Az egyik ilyen a vírusos levélfodrosodás. Ha a levélen sárga kör, gyűrű, vagy csillag alakú foltot találunk, amelyeknek a közepe később bebarnul, és kilyukad, akkor jó eséllyel gyanakodhatunk levélfodrosodásra.

Ezt a betegséget nem lehet kezelni, a továbbterjedését kell megakadályozni, a fertőzött tő eltávolításával.

A Xanthomonas baktérium még ennél is nagyobb fenyegetést jelent. A levélen vizenyős foltok jelennek meg, később pedig a levél elszárad. A fertőzés megjelenhet száron is. A beteg növény nedve, a többi muskátlit is megfertőzheti, ezért azonnal távolítsuk el a tövet.

A szürkepenész az elhalt növényi részeken üti fel a fejét, ezért is fontos azok eltávolítása. Ha mégis megjelenik, a ritkább öntözés, valamint a növény hajtásainak levegőztetése is segítségünkre lehet.

A muskátlirozsda szerencsére már kevésbé jellemző. Ha mégis megfertőzné növényünket, réztartalmú vegyszer jelenthet megoldást.

A muskátli teleltetése, téli gondozása

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy a többi teleltetett növény esetében, úgy a muskátlinál is fontos a megfelelő teleltető hely kiválasztása. A muskátli teleltetéséhez legjobb, egy száraz, világos, kb. 10-12fokos helyiség. Meleg, de sötét helyen, csúnyán megnyúlik a növény, jól látható tehát, hogy a fény mennyire fontos tényező.

Mielőtt teleltetési helyére kerülne a muskátli, vizsgáljuk át alaposan nem fertőzött-e, vagy nincsenek-e rajta kártevők. Ha szeretnénk megmenteni a tövet, kezeljük a fertőzést, illetve távolítsuk el a kártevőket.

Ha nem akarunk ezzel bíbelődni, akkor inkább váljunk meg a növénytől, minthogy az egészséges muskátlikat is veszélyeztessük.

Ha egészséges a növényünk, akkor szedjük le róla a száraz virágokat és leveleket, ilyenkor vissza is törhetjük egy kicsit. A másik lényeges dolog, amit be kell tartani a sikeres áttelelés érdekében, az a minimális öntözés.

Ne sajnáljuk a muskátlit, tényleg csak nagyon ritkán, és kevés vízzel öntözzük. Ha túl sok vizet adunk neki, azzal akár ki is rohaszthatjuk, akkor pedig hiába fáradoztunk vele eddig.

Ahogy beköszönt az április újra kezelésbe vehetjük növényünket, azaz átültethetjük friss földbe (muskátli földkeverék), majd az átültetés után visszavághatjuk, így ösztönözve bokrosodásra és dús virágzásra.

A muskátli szaporítása dugványozással

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk olcsón minél többféle egészséges muskátlihoz jutni, annak legegyszerűbb módja, ha dugványozással szaporítunk magunknak.

A dugványozás klasszikus időpontja a június-július, de a tavaszi metszés után, és nyár végén, ősz elején is érdemes próbálkozni vele.

A dugványozáshoz kb. 15cm-es hajtásokat vágjunk le, távolítsuk el róluk a virágszárakat, valamint a szár alsó részéről a leveleket is szedjük le.

A dugványok elültetéséhez cserepekre, és lazább szerkezetű ültetőközegre van csak szükség. Ilyen földkeveréket készíthetünk virágföldből és homokból, vagy virágföldből és perlitből. Töltsük meg a cserepeket az elkészített földkeverékkel.

Ha van kéznél gyökereztető hormon, akkor a dugványok szárát mártsuk bele, de a megfelelő körülmények mellett, e nélkül is gyökeret eresztenek. Dugjuk őket a földbe kb. 3-4cm mélyre.

Az elültetett dugványokat öntözzük mértékkel, és néha csípjük vissza, így szebb lesz a növény formája.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Bálint Gazda; NőinetcafeHaszonagrár

További olvasnivaló: Muskátli gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények