nagyvirágú szépecske

A nagyvirágú szépecske (Coreopsis grandiflora) bemutatása, gondozása

nagyvirágú szépecske

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú szépecske, nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) közepes termetű évelő növény, amely az Egyesült Államok délkeleti államaiban őshonos.

Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli, virágágyásunkat egész nyáron díszíti telt vagy szimpla, sárga színű vagy vöröses foltokkal tarkított virágaival. Levélzetét a talajfelszínhez közel tagolatlan, lapát vagy lándzsa alakú alsó, valamint finoman szeldelt felső levelek alkotják.

A menyecskeszem fényigényes növény, világos vagy tűző napos helyre ültessük, árnyékba semmiképp. Félárnyékban is boldogul, de ilyen körülmények között kevesebb virágot hoz.

Talajjal szemben nem válogatós, már az átlagos tápanyag tartalmú talaj is elég számára, egyedül az lényeges, hogy jó vízáteresztő földbe ültessük.

Tolerálja a szárazságot, de igazán szépen kissé nyirkos talajban fejlődik, ezért öntözzük rendszeresen, de mértékkel. Más teendőnk az elvirágzott fejek levágásán kívül nem akad vele.

Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat viszont időnként megtámadja. Szaporítani magról és tőosztással is lehet. Önvető képessége is jó, elszórt magjairól is kikel.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők