dísznapraforgó

Ebben a bejegyzésben 2  Helianthus fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Dísznapraforgó (Helianthus annuus) bemutatása, gondozása

A dísznapraforgó (Helianthus annuus) egynyári dísznövény, a haszonnövényként termesztett napraforgó díszváltozata. A különféle nemesített fajták eltérő virágzattal és virágszínnel rendelkeznek, melyek fajtától függően 0,5-1,5méter magas, erős száron nyílnak.

Természetesen léteznek a hagyományos napraforgóhoz hasonlító virágú fajták is, de akadnak igazán különleges krizantémra emlékeztető virágú változatok is. A virágok színe lehet nap sárga, narancssárga, bordó, vagy krémszínű is.

dísznapraforgó

Kép forrása: Pixabay.com

A különböző magasságú dísznapraforgók más-más funkciót tölthetnek be a kertben. Az alacsonyabb fajták virágágyak előterébe, vagy nagyobb kaspóba ültethetők, míg a magas fajták szoliterként, valamint térelválasztó növényként is megállják a helyüket.

A dísznapraforgó meleg és fényigényes növény, ültetési helyéül napos helyet válasszunk, ahol tápanyagban bővelkedik a talaj és jó vízáteresztő képességű is.

Átlagos vízigényű növény, mérsékelt öntözést igényel, a nyári hosszabb csapadékmentes, száraz időszakokban bővebben öntözzük.

Szaporítani magvetéssel lehet, magjait áprilistól vethetjük el szabadföldbe.

Dísznapraforgó vetőmag vásárlás >>>

2. Csicsóka (Helianthus tuberosus) bemutatása, gondozása

csicsóka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tauno Erik

A csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, melyet dísznövényként, valamint ehető gumójáért is ültetnek. Megemlítendő, hogy a csicsóka szépsége ellenére is invazív növény.

Levélzetét sötétzöld, kissé fakó, durva tapintású nagyméretű levelek alkotják. Felfelé álló, akár 3méteres magasságot is elérő hosszú szárán nyílnak nap sárga virágai nyáron és ősszel.

A csicsóka napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben, de egyébként jó alkalmazkodóképességű növény, mely gyorsan és erőteljesen terjed. Tolerálja a száraz, gyér tápanyag ellátottságú talajokat is.

Mivel nagyon magas növény, ezért támasztékot igényel. A növény föld feletti részei télen elfagynak, gumóit azonban hónapokig fel lehet még szedni.

Kártevők közül a csigákat és a meztelencsigákat lehet megemlíteni, melyek főleg a fiatal hajtásokat károsítják. Betegségek közül a lisztharmat támadhatja meg. Szaporítani a gumók osztásával lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Tauno Erik

Forrás: Botanikaland – Csicsóka

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények