narancs
narancs

Kép forrása: Pixabay.com

A narancs kellemes illatával, vidámságot, derűt csempész otthonunkba, illata a fahéjjal, szegfűszeggel együtt, összefonódott a karácsonnyal, és az azt megelőző adventi időszakkal.

Ez a remek gyümölcs, illatán túl, alacsony kalória, valamint magas tápanyagtartalmával igazán megérdemli, hogy ne csak ilyenkor kapjon szerepet otthonunkban. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen pozitív hatásokkal jár, ha rendszeresen fogyasztunk narancsot.

Magas C-vitamin tartalma közismert, emellett bővelkedik A és B-vitaminban is. Az A-vitamin a szürkületben való jó látásért és az egészséges bőrért, míg a B-vitamin a zsír és szénhidrát emésztésében játszik szerepet. Ásványi anyagok közül, magnéziumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A narancs fogyasztása jót tesz a vesének, vízhajtó hatása miatt, emellett immunerősítő és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A benne található rutén a szívre, érrendszerre fejt ki pozitív hatást, míg egyes források szerint antioxidánsai rákmegelőző hatásúak.

Természetes antibiotikus hatású anyagokat is tartalmaz, melyek segítenek leküzdeni a fertőzéseket, és mérsékelik a fájdalmat is. Baktérium és vírusölő hatása is ismert.

Érdekesség, hogy nem csak a gyümölcs húsa, hanem a fehér belső héja is egészséges, mivel öregedés gátló, valamint ér és szívrendszer védő anyagokat tartalmaz.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik