törpe nebáncsvirág

Cikkünkből mindent megtudhatsz a pistike virág vagy nebáncsvirág (Impatiens) gondozásáról, valamint megismerheted a leggyakoribb fajokat is!

1. Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) bemutatása, gondozása

A törpe nebáncsvirág, vízifukszia (Impatiens walleriana), vagy még ismertebb nevén pistike alacsony termetű, bokros növekedésű, hazánkban rendkívül népszerű egynyári dísznövény.

Hosszú virágzási idő jellemzi, élénk sokféle színváltozatban előforduló virágaiban az első fagyokig is gyönyörködhetünk. Sokféleképpen felhasználható dísznövény, jól mutat csoportosan ültetve, balkonládában, vagy ágyások szegélyeként is.

Fényigénye kissé ellentmondásos, mert bár igényli a fényt, árnyékosabb fekvésben érzi igazán jól magát, legjobb, ha olyan helyet keresünk számára, ahol a déli, délutáni erős napsugárzástól védve van.

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Ha törpe nebáncsvirágot szeretnénk tartani, készüljünk fel arra, hogy rendszeres öntözést igényel, kifejezetten magas vízigényű növénnyel van dolgunk.

Virágzását tápoldatozással serkenthetjük. Abban az esetben, ha a hajtások túlságosan hosszúvá válnak, szükség lehet visszametszésre, ezzel szebb formát, és bővebb virágzást érhetünk el.

Kártevők közül tetvek és atkák is megjelenhetnek, de számolnunk kell gombás megbetegedések kockázatával is. Szaporítani magvetéssel és dugványozással is lehet.

2. Új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) bemutatása, gondozása

Impatiens hawkeri

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) hazánkban egynyáriként tartott alacsony vagy közepes termetű növény, mely jó választás balkonládába vagy a kert árnyékosabb részeibe való ültetésre is.

A bokros növekedésű növény levélzetét sötétzöld árnyalatú, fogazott szélű, bordó erezetű levelek alkotják. Piros, rózsaszín, fehér, narancssárga vagy cirmos virágai, nagyon hosszan, tavasz végétől egészen az őszi fagyokig díszítenek.

Az új-guineai nebáncsvirág világos, félárnyékos helyre ültethető növény, mely bár fényigényes, a tartós tűző napot nem szereti. Talajok közül a humuszos talajt kedveli leginkább. Rendszeres öntözést igényel, akkor fejlődik legszebben, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartjuk.

Világos, hűvös helyen visszavágva átteleltethető. Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetveket és a pajzstetveket lehet megemlíteni. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

3. Kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) bemutatása, gondozása

kerti nebáncsvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) közepes magasságú, karcsú bokros növekedésű egynyári virág, mely jól mutat más évelő és egynyári virágokkal összeültetve.

Levélzetét lándzsás, sötétzöld levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron és az őszelején nyíló lila, rózsaszín vagy fehér virágoknak.

A kerti nebáncsvirág viszonylag egyszerűen gondozható növény, bár nem teljesen problémamentes, időnként megtámadja a lisztharmat, kártevők közül pedig a levéltetvek.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk, a talajjal szemben nincsenek különleges igényei, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik. A növekedési időszak elején rendszeres öntözést igényel, amikor megjelennek rajta a bimbók, onnantól kezdve elég mérsékelten öntözni.

Szaporítani magvetéssel lehet kora tavasszal, az előnevelt palántákat májusban, a fagyveszély elmúltával ültethetjük el.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények