törpe nebáncsvirág
törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág, a félárnyékos kertrészek mutatós egynyári dísznövénye, egyes hibridek szobanövényként is tarthatók. Alacsony termetű törpe fajtája ágyásszegélyként, valamint balkonládába is ültethető.

Nem tűző napos helyen, rendszeres öntözés mellett, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve hosszan díszít virágaival. Szaporítani magvetéssel, és dugványozással lehet.

A nebáncsvirág magvetése

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág palántáit beltérben március-áprilisban kezdhetjük nevelni, ezeket a palántákat a fagyveszély elmúltával ültethetjük végleges helyükre. A magvetéshez cserepekre, homok, komposzt és föld keverékére, valamint magokra van szükség.

Töltsük meg a cserepeket földkeverékkel, majd állítsuk őket vízbe, hogy alulról vegyék fel a nedvességet, hagyjuk, hogy kicsepegjen a felesleg.

Szórjunk magokat a földre, és vékonyan takarjuk be őket, ezt követően fedjük le a cserepeket fóliával, vagy üveglappal, a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében.

A magok csírázása 18-20fok körüli hőmérsékleten gyorsan megtörténik, amikor már látszanak a fiatal növények, nem szükséges tovább párásítani.

Ekkor keressünk világos helyet a lakásban és itt neveljük őket tovább. Fokozatosan szoktassuk ki őket a szabadba, majd amikor már elmúlt a fagyveszély ültessük el őket.

A nebáncsvirág dugványozása

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág könnyen gyökereztethető vízben és földbe tűzdelve is. Ha vízben szeretnénk gyökereztetni, elég, ha leszedjük a levágott friss hajtások alsó leveleit, és egy pohár vízbe állítjuk őket. Amikor kifejlődnek a gyökerek, már el is ültethetjük az új növényeket.

Földben való dugványozáshoz, töltsük meg a cserepet a magvetéshez használt földkeverékkel, és szúrjuk bele a hajtásokat.

Fontos, a páratartalom és a nedvesség, ezért permetezzük vízzel a dugványokat, valamint húzzunk a cserépre zacskót. Ilyen feltételek mellett kb. 2-3hét a gyökeresedés ideje. Ezután végleges helyükre ültethetjük a fiatal nebáncsvirágokat.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert