nyáriorgona

Cikkünkben 2 nyáriorgona (Buddleja) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Nyáriorgona (Buddleja davidii) bemutatása, gondozása

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területéről származó, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány.

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket. A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelni. A metszést tavasszal végezzük el, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek, ezért az előző évi hajtásokat vissza kell vágni kb. 20 cm-re.

Ha nagyon sok időnk van, és szeretünk tenni-venni a kertben, akár az elnyílt virágokat is levághatjuk.

Ültetési helyéül, világos, vagy napos helyet válasszunk, ahol a talaj nem túl kötött, tápanyagban gazdag, és jó vízgazdálkodású. Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők.

A nagyon zord telek károsíthatják, ezt visszavágással korrigálhatjuk. Szaporítani fásdugvány segítségével lehet, melyre a nyár a legalkalmasabb időpont.

2. Jünnani nyáriorgona (Buddleja fallowiana) bemutatása, gondozása

jünnani nyáriorgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ptelea

A jünnani nyáriorgona (Buddleja fallowiana) Délnyugat-Kínában őshonos lombhullató cserje, hazánkban félcserje, mely látványos levélzetével, valamint hosszan nyíló bugavirágzataival lehet kertünk dísze.

A növény ívesen meghajló, molyhos szárain, ezüstösen molyhos, alsó felükön erőteljesebben szőrös, átellenesen álló levelek sorakoznak. Fehér vagy lila színű apró virágai, látványos, pillangócsalogató bugavirágzatokba tömörülnek, júliustól egészen ősz elejéig pompáznak.

A jünnani nyáriorgona napos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. A túlságosan kötött talaj, a pangó víz hatására nagyon rövid ideig él. A növény föld feletti részei télen elfagynak, de tavasszal újra kihajt.

Külön metszeni nem kell, elég csak tavasszal eltávolítani az elfagyott hajtásokat, valamint virágzási időben levágni az elhervad virágokat. Kártevők és betegségek ritkán károsítják. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Ptelea

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék