nyáriorgona
nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területéről származó, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket.

A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelni. Metszés hiányában a nyáriorgona idővel felkopaszodik, kevés virágot hoz, és már csak erős ifjítással lehet rendbe hozni.

A továbbiakban a nyáriorgona, alakító metszését, fenntartó metszését és ifjító metszését mutatjuk be.

A nyáriorgona alakító metszése

Az első évben a gyenge vesszőket kell eltávolítanunk, a megmaradt erős vesszőket a talaj szintje felett 40-50 cm-rel vágjuk vissza. Azért, hogy a bokor váza erős legyen, és jól elágazódjon, a következő 1-2 évben, kora tavasszal a rügyfakadás előtt 10-15 cm-re metsszük vissza az éves növekményt.

A nyáriorgona fenntartó metszése

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona fenntartó metszése az elnyílt virágok levágásából, valamint a kora tavasszal, rügyfakadás előtt elvégzett metszésből áll. Az elnyílt virágzat levágásával, az alatta lévő oldalelágazások virágfejlődését ösztönözhetjük.

A kora tavaszi metszéssel az új hajtások fejlődését ösztönözhetjük és bővebb virágzást érhetünk el, mivel a nyáriorgona az éves hajtások végén hozza virágait. A vesszőket a bokor vázágaira vágjuk vissza, úgy, hogy 2-3 rügypár maradjon.

A nyáriorgona jól bírja az erős visszametszést, ha így járunk el évről évre nagyobb lesz. A fenntartó metszés részeként az idősebb bokrokból távolítsuk el az idős, elhalt vázrészeket.

A nyáriorgona ifjító metszése

Ha a nyáriorgona túlságosan nagy vagy elsűrűsödött, akkor metsszük vissza az idős, fás részekre. Ha a bokor nem volt még túlságosan elöregedve, akkor már az ifjítás évében, az új hajtások végén virágokat fog hozni.

Képek forrása: Pixabay.com

Felhasznált irodalom: A metszés zsebkönyve

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert