Páfrányok

A páfrányokról

Páfrányok

Kép forrása: Pixabay.com

A páfrányok népszerűsége lényegében a 19. század óta töretlen. Az akkori kor embereit annyira elkápráztatták a különleges külsejű páfrányok, hogy a szállodák és az elegáns hallok elmaradhatatlan növényeivé váltak.

A viktoriánus Angliában igazi kultusza lett a páfrányoknak, aminek bizonyítéka többek között az is, hogy ezen, növények számára művészi megmunkálású üveg és öntöttvas vitrineket készítettek.

A páfrányok a régmúlt korok ma is élő képviselői, melyek az egész világot benépesítik. Már 250-400millió évvel ezelőtt is léteztek páfrányok, melyek valódi páfrány alosztályába 200nemzetséget és 9000fajt sorolunk.

Páfrányok

Kép forrása: Pixabay.com

Páfrányokkal szinte a világ bármely területén találkozhatunk az esőerdők és hazai erdők talaján árnyékos, félárnyékos helyen, az esőerdők hatalmas fáinak lombkoronájában, de akár még a naposabb fekvésű sziklafalakon és a vízfelszínen is.

Mivel a páfrányok kialakulásakor még nem léteztek virágok, ezért a páfrányok közös jellemzője, hogy nem hoznak virágokat és spórákkal szaporodnak. Szintén közös tulajdonságuk az eltérő mértékben szeldelt levelek, melyek a zöld szín, különböző árnyalataiban, esetenként szürkés, vagy bordós árnyalatban játszanak.

A gondozásukról általánosságban elmondható, hogy szeretik, a meleg, nedves és párás környezetet, valamint a tápanyagban gazdag talajt is. A keményebb levelű fajok boldogulnak kevésbé párás környezetben is.

A páfrányok jó választást jelenthetnek, ha például a fürdőszobában szeretnénk valamilyen növényt tartani, itt a meleg és páratartalom is biztosított számukra.

A leggyakoribb páfrányok otthonunkban

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) bemutatása, gondozása

Nephrolepis exaltata

Nephrolepis exaltata / Kép forrása: CityPlant.hu

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a vesepáfrányfélék családjába tartozó, a Föld trópusi vidékein gyakori növényfaj. A Nephrolepis nemzetség, mintegy 30 fajt számlál, melyek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatunk a virágüzletek kínálatában.

Léteznek gyengébben és erősebben növekedő, hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt levelű fajták is, valamint olyanok is melyek szaporításra is alkalmas hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak szép külseje, és viszonylag egyszerű gondozása miatt értékes szobanövény. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövények közé tartozik.

Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidon kívül, más káros anyagokat is kiszűr a levegőből. A szobapáfrány a xylol lebontásában jeleskedik a NASA „Levegő javítása növényekkel” című tanulmánya szerint.

Elhelyezés, hőmérséklet

Világos vagy félárnyékos, télen legalább 18 fokos, egész évben meleg és nyirkos környezetet igényel. Kevés közvetlen napfényt is elvisel, ehhez azonban, arra van szükség, hogy magas páratartalmat biztosítsunk a számára. Nyáron akár szabadban is tartható, ne tegyük napos helyre.

Öntözés, tápoldatozás

Márciustól augusztusig, fő növekedési időszakában bőségesen öntözzük szobahőmérsékletű vízzel, és mérsékelt töménységű tápoldatot adjunk neki kéthetente. Októbertől kevesebbet öntözzük, de ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki földlabdája.

Párásítás

A páfrányok szeretik a párás, nyirkos környezetet, nincs ez másképp a szobapáfrány esetében sem. Ahhoz, hogy ezt magas páratartalmú környezetet megteremtsük a számára, érdemes nagyon gyakran vízzel permetezni a leveleit. A közvetlen párásításra, főként a fűtési szezonban figyeljünk oda, amikor a fűtés nagyon szárítja a szoba levegőjét.

Átültetés, szaporítás

Átültetni évente szükséges, ezt tavasszal érdemes elvégezni A típusú virágföldbe. Szaporítása ritkábban spórákról, leginkább indák útján történik. Indákkal való szaporításra a nyár a legalkalmasabb időpont.

Kártevők, betegségek

A szobapáfrányt szerencsére betegségek nem nagyon támadják meg. Kártevők közül esetenként a levéltetvek, gyakrabban a pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg, utóbbiak megjelenésének kedvez a száraz, meleg levegő.

A szobapáfrány érzékeny a rovarölő szerekre, ezért érdemes a kártevők eltávolítását először vegyszermentes módszerekkel megpróbálni, illetve a megelőzésre törekedni. Megelőzésként ne felejtsünk el párásítani. A levéltetvek és a pajzstetvek ellen szappanos vízzel, míg a takácsatkák ellen langyos vízzel való lemosást vethetünk be.

2. Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) bemutatása, gondozása

szarvasagancs páfrány

Platycerium bifurcatum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) Ausztrália, Peru, Madagaszkár és Új-Guinea területén őshonos fánlakó páfrány. Külseje nagyon különleges, eltér a többi páfrányétól.

Levélzetét agancs formájú világoszöld, kissé szürkés árnyalatú levelek, valamint egymásra boruló meddő, kagylós levelek alkotják. Utóbbiak feladata eredeti élőhelyén a kapaszkodás, valamint a tápanyagtárolás.

A Platycerium nemzetség 17 fajából a Platycerium bifurcatum fordul elő leggyakrabban a kertészeti üzletek kínálatában. Ez a népszerű faj, Angliában, már az 1800-as évek elején megjelent. Otthonunkban legszebben egy függesztett ámpolnában mutat.

Elhelyezés, hőmérséklet

A szarvasagancs páfrány számára a világos vagy félárnyékos, fekvés a leginkább megfelelő. Egész évben kellemesen meleg szobahőmérsékletet, míg télen valamivel alacsonyabb, de 16 foknál nem hűvösebb hőmérsékletet igényel.

Öntözés, tápoldatozás

A szarvasagancs páfrány öntözése kissé rendhagyó, kétféle módon lehet végezni. Az egyik lehetőség, hogy lágy, szobahőmérsékletű vizet töltünk a páfrány kagylós levelei közé.

Ha ez a megoldás nem szimpatikus, akkor alámerítéssel öntözzük, ennek lényege, hogy hetente 1 alkalommal kb. fél órára merítsük víz alá, mielőtt visszakerülne a helyére, hagyjuk, hogy kifolyjon a felesleges víz a cserépből.

Tavasztól őszig kis mennyiségű, gyengére higított tápoldatot is adhatunk a vízhez. Ne vigyük túlzásba a tápoldatozást!

Párásítás

A szarvasagancs páfrány nagyon kedveli a párás környezetet, azt azonban nem, ha a leveleire közvetlenül permetezünk vizet. Ettől barnásan elszíneződhetnek a levelei. Jó megoldás lehet, ha a növény cserepét kavicsos tálcára állítjuk, és erről a tálcáról párologtatunk vizet.

Átültetés

Ha szükségessé válik a növény átültetése, végezzük el tavasszal, A típusú virágföldbe, melyet durva darabos tőzeggel is keverhetünk.

Szaporítás

A szarvasagancs páfrány időnként hoz oldalhajtásokat, ezek segítségével szaporítható. Hobbi kertészek számára nem igazán járható út a spórákkal történő szaporítás, ami a másik szaporítási módszer.

Kártevők, betegségek

Száraz levegőjű, fűtött helyiségben előfordul, hogy pajzstetvek vagy levéltetvek támadják meg, melyek a levelek fonákján találhatók meg. Mivel a szarvasagancs páfrány kényes a vegyszerekre, ezért érdemes nagyon óvatosan letörölni a kártevőket, majd pedig langyos szappanos vízzel lemosni a leveleket.

3. Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) bemutatása, gondozása

Asplenium nidus

Asplenium nidus / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lijealso

A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) a fodorkafélék családjából származó, Ázsia, Afrika, és Ausztrália trópusi esőerdeiben gyakori növényfaj.

A félárnyékos, egész évben 20 fokos vagy annál melegebb szobahőmérsékletű helyet igényel, 16 foknál hűvösebb soha ne legyen.

Lágy vízzel rendszeresen öntözzük, tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldatot kapjon 2-3 hetente.

Fűtött helyiségben gondoskodjunk közvetett párásításról, és rendszeresen permetezzük is. Átültetni minden második nyáron kell A virágföldbe. Meleg szaporítóágyban spóráról szaporíható.

4. Bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis) bemutatása, gondozása

Arachnoides adiantiformis

Arachnoides adiantiformis / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis) a pajzsikafélék családjába tartozó, Dél-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Ausztrália, Polinézia, és Új-Zéland területén gyarkori növényfaj.

A nem napos, világos, vagy félárnyékos helyet, valamint a magas páratartalmat kedveli. Egész évben szobahőmérsékleten tartható, télen hűvösebben is, de 12 fok alatt alig növekedik. Nyáron a szabadban is jól érzi magát.

Az öntözés során használjunk szobahőmérsékletű, lágy vizet, és tartsuk egyenletesen nedvesen. Télen hűvös helyen csökkentsük, meleg helyen növeljük a vízadagot. Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal lehet, kéthetente, márciustól augusztusig.

Ha meleg helyen teleltetjük, gyakran permetezzük, átültetni csak szükség esetén kell A virágföldbe. Szaporítani fűthető szaporítóközegben 22-24 fokon, spóravetéssel, valamint tőosztással lehet.

5. Bordapáfrány (Blechnum gibbum) bemutatása, gondozása

Blechnum gibbum

Blechnum gibbum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzystzof Ziarnek, Kenraiz

A bordapáfrány (Blechnum gibbum) a bordapáfrányfélék családjába tartozó, Dél-Amerika, Új-Kaledónia területén gyakori növényfaj.
Nyáron meleg, télen is legalább 18 fokos, világos, vagy félárnyékos helyet igényel. Huzattól óvjuk, és ügyeljünk rá, hogy földje se legyen hideg.

Télen öntözzük kissé kevesebbet, nyáron tartsuk egyenletesen nedvesen, használjunk szobahőmérsékletű, lágy vizet. Földlabdája soha ne száradjon ki. Kis töménységű tápoldatot kapjon kéthetente, áprilistól augusztusig.

Gondoskodjunk közvetett párásításról, ne permetezzük. Ha szükséges átültetni azt tavasszal tegyük, hungarocell darabkákkal kevert A virágföldbe. Szaporítása tőosztással, vagy 20-25 fokos talajhőmérséklet mellett fűthető szaporítóágyban, spóráról történik.

6. Éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium) bemutatása, gondozása

Phyllitis scolopendrium

Phyllitis scolopendrium / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

Az éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium) a fodorkafélék családjába tartozó, Európa, Kisázsia, Észak-Afrika, USA és Japán területén is előforduló kedvelt dísznövény. Ideális északi fekvésű szobákba, ablakba az egész évben félárnyékos, vagy árnyékos helyet kedveli.

A hőmérséklet télen 10, nyáron 15-18 fok körül legyen. Május közepétől októberig szabadban is tartható. Az öntözés során tartsuk egyenletesen, de ne túlságosan nedvesen. Kéthetente kapjon mérsékelt töménységű tápoldatot növekedési időszakában, májustól szeptemberig.

Permetezzük gyakran mivel a magas páratartalmat igényli. Ha szükséges átültetni azt tavasszal tegyük A virágföldbe. A fajt spóráról, fajtáit tőosztással, és gyökereztetett levéldugvánnyal szaporíthatjuk.

7. Microlepia páfrány (Microlepia speluncae) bemutatása, gondozása

Microlepia speluncae

Microlepia speluncae / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Eickhoff

A microlepia páfrány (Microlepia speluncae) a Föld trópusi vidékein előforduló páfrányfaj. Egész nap világos, de nem napos, tavasszal és nyáron 20 fok körüli, ősszel és télen legalább 16 fok hőmérsékletű helyet kíván. Szereti a magas páratartalmat.

Gyökérlabdáját tartsuk állandóan nedvesen, különben levelei lelankadnak, öntözéséhez szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. Hűvösebb helyen, télen kevesebb vizet adjunk neki.

Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal havonta lehet májustól augusztusig. Gyakran permetezzük, és gondoskodjunk közvetett párásításról is. Ha erőteljesen növekedik A típusú virágföldbe ültessük át minden tavasszal. Szaporítani átültetéskor tőosztással, vagy 20 fokos talajhőmérsékleten spóravetéssel lehet.

8. Szárnyaspáfrány (Pteris cretica) bemutatása, gondozása

Pteris cretica

Pteris cretica / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rexness

A szárnyaspáfrány (Pteris cretica) a Föld trópusi és szubtrópusi területeiről, valamint a Földközi-tenger vidékéről származó növény.
Félárnyékos, árnyékos páradús környezetben érzi jól magát. Az érzékenyebb fajok számára az egész évben 20 fok körüli hőmérséklet ideális.

Öntözése szobahőmérsékletű lágy vízzel történjen, nyáron módjával öntözzük, tartsuk egyenletesen nedvesen, télen alacsonyabb hőmérsékleten ennél kevesebb vizet kapjon. Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal, kéthetente kell áprilistól augusztusig.

Óvjuk a huzattól, levélzetét időnként permetezzük. Átültetése tavasszal történjen A virágföldbe. Szaporítása történhet tőosztással tavasszal, vagy spóráról. A kis növényeket egészen kicsi cserépbe ültessük.

9. Sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum) bemutatása, gondozása

Cyrtomium falcatum

Cyrtomium falcatum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stan Shebs

A sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum) Kelet-Ázsia, India és Dél-Afrika területén őshonos növény, mely a pajzsikafélék családjába tartozik.

Levélzetével díszítő szobanövény, mely világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos, hűvös és szellős helyen érzi jól magát. Nyáron kivihetjük a szabadba árnyékos helyre.

Tavasszal és nyáron a hőmérséklet függvényében mérsékelt vagy bőséges öntözést igényel, az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk.

Télen ritkábban öntözzük, épp csak nyirkos legyen a földje. Kedveli a párás környezetet, ezért érdemes vízzel permetezni. Tavasszal és nyáron havonta adjunk neki tápoldatot, meghálálja.

Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben. Ha szükségesnek látjuk az átültetését, A típusú virágföldbe ültessük át tavasszal. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de túl száraz és meleg helyen megtámadhatják a pajzstetvek.

10. Korsópáfrány (Davallia bullata) bemutatása, gondozása

Davallia bullata

Davallia bullata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz

A korsópáfrány (Davallia bullata) a korsópáfrányfélék családjába tartozó, a Kanári-szigeteken, és Ázsia trópusi vidékein elterjedt növény. A magas páratartalmat, a világos, de nem napos, egész évben meleg, legalább 18 fok hőmérsékletű helyet kedveli.

Tartsuk állandóan nedvesen, szobahőmérsékletű, lágy vízzel, soha ne száradjon ki. Tápoldatozása, nyáron, havonta mérsékelt töménységű tápoldattal történjen a növény levelére permetezve. Gyakran permetezzük vízzel is. Átültetésére A virágföldet használjunk.

Szaporítása spóravetéssel, vagy rizómadarabokkal történik, páradús levegőn, magas hőmérsékleten, nyirkos homok-tőzeg keverékre fektetve.

Képek forrása: Pixabay.com; CityPlant.hu; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Lijealso; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Krzystzof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze; Wikipédia / Szerző: David Eickhoff; Wikipédia / Szerző: Rexness; Wikipédia / Szerző: Stan Shebs; Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz

Források: Halina Heitz – Szobanövények; Fitoland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények