Washington pálma

A pálmák bemutatása

kókuszpálma

Kókuszpálma a természetes élőhelyén / Kép forrása: Pexels.com

A pálmák családjába több mint 200 nemzetséget és 3000-et is meghaladó fajt sorolunk. Benépesítik a tengerpartokat, előfordulnak a szavannákon és sztyeppéken, valamint a trópusi esőerdőkben és a magasabb hegységekben is.

Fő díszüket és egyben jellegzetességüket leveleik adják, melyek megjelenése alapján legyezőpálmákról és szárnyalt levelű pálmákról is beszélhetünk. A szárnyalt levelű pálmák egyik legjellegzetesebb tagja a hegyipálma vagy gyompálma (Chamaedorea elegans), míg a legyezőpálmáké a Washington-pálma (Washingtonia).

A pálmák természetes élőhelyükön tekintélyes méreteket érnek el és virágokat is hoznak. Szobanövényként tartva, megrekednek a fiatalkori növekedési szakaszuknál, ezért a gyompálmát leszámítva nem virágoznak.

A pálmák gondozásáról általánosságban elmondható, hogy a kellemesen meleg, világos helyet kedvelik. A pálmák esetében gyakran jelentkező probléma, hogy a levelek csúcsa barnulni kezd, ennek fő oka, a száraz levegő és a kevés öntözés.

Fontos a rendszeres, de mérsékelt öntözés, mivel a túlöntözés, a pangó víz a növény pusztulását okozza, ahogy az is, ha a hajtáscsúcsra, ahonnan az új levelek fejlődnek víz kerül.

A legyezőpálmák valamivel vízigényesebbnek számítanak, mivel a nagyobb levélfelület miatt, gyorsabban párologtatnak. Szeretik az ásványi tápanyagokban gazdag talajokat, ültetésükhöz a B típusú virágföld megfelelő választás.

A leggyakrabban tartott pálmák

1. Gyompálma, bambuszpálma vagy hegyipálma (Chamaedorea elegans) bemutatása, gondozása

Chamaedorea elegans

Kép forrása: CityPlant.hu

A gyompálma, bambuszpálma vagy hegyipálma (Chamaedorea elegans) a pálmafélék családjába tartozó, Mexikó, és Guatemala területén őshonos növény.

Népszerű és rendkívül dekoratív leveleivel díszítő levéldísznövény, mely otthonunk igazi ékessége lehet, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket.

Elhelyezés, hőmérséklet

Fényigénye átlagos, a tűző napot és a teljes árnyékot nem szereti a lakásban. Ideális számára az északi ablak, egy világos, vagy félárnyékos hely.

A hőmérséklet szempontjából szintén nincsenek különleges igényei, télen hűvösebben, nyáron 20 fokos helyen tartsuk. Júniustól kezdve szabadban is tartható árnyékos helyen.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során gyökérlabdáját tartsuk egyenletesen nedvesen. Ne hagyjuk kiszáradni a földlabdáját, de ne is álljon a vízben.

Tápanyagigénye szintén átlagosnak mondható, tápoldatozni mérsékelt töménységű tápoldattal lehet háromhetente, márciustól szeptemberig, ősszel és télen a tápoldatozás elhagyható.

Párásítás

Kedveli a párás levegőt, ezért gondoskodni kell párásításról. Gyakran permetezzük vízzel, így megelőzhető, hogy száradni, és barnulni kezdjenek a levelek végei.

Átültetés, szaporítás

Ha szükséges átültetni, mert kinőtte a cserepét, vagy már nagyon elhasználódott a földje, akkor tavasszal B virágföldbe ültessük át. Szaporítása magról történik.

2. Kenciapálma (Howea forsteriana) bemutatása, gondozása

Howea forsteriana

Kép forrása: CityPlant.hu

A kenciapálma (Howea forsteriana) a pálmafélék családjába tartozó növény, mely a Lord Howe-szigeteken és Ausztráliában őshonos.

Hazánkban, mint szoliter szobanövényt tartják. Mutatós, nagytermetű levéldísznövény, mely szeldelt leveleivel díszít.

Olyan helyet válasszunk számára, ahol kényelmesen elfér, és jól érvényesülnek formái, egy világos, tágas nappalinak igazi dísze lehet.

Szép külseje és termete miatt irodaházak és egyéb létesítmények növénydekorációjának is gyakori növénye.

Elhelyezés, hőmérséklet

A tűző napot nem bírja, az árnyékot elviseli, de ilyen környezetben megáll a növekedése. A meleg és világos, esetleg félárnyékos 22 fok körüli szobahőmérséklet ideális a számára.

Fontos, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen, éjjel csak pár fokkal legyen hűvösebb.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözése során ügyeljünk arra, hogy állandóan nedvesen tartsuk, de ne öntözzük túl, ne álljon a vízben. Télen kapjon kissé kevesebb vizet. Tápanyagigénye átlagos, tavasszal, és nyáron mérséklet töménységű tápoldattal öntözzük, kéthetente.

Párásítás

A kenciapálma páraigényes növény, a levegő megfelelő páratartalmát párásítással biztosíthatjuk számára. Különösen figyeljünk erre oda télen, ilyenkor a fűtés miatt szárazabb a levegő, párásítsunk gyakrabban.

A túlságosan száraz környezet kedvez a pajzstetvek és a takácsatka megjelenésének is!

Átültetés, szaporítás

Átültetni általában elég akkor, ha kinőtte a cserepét, olyan edénybe ültessük, melyből szapadon tud távozni a felesleges nedvesség. Az ültetéshez C típusú földet használjunk. Szaporítása magról történik.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a pajzstetvek és a takácsatkák a legjellemzőbbek, megjelenésüknek kedvez a száraz levegőjű környezet. Túlöntözés, pangó víz esetén a növény középső része kezd rohadni.

3. Botpálma (Rhapis excelsa) bemutatása, gondozása

Rhapis excelsa

Kép forrása: CityPlant.hu

A botpálma a pálmafélék családjába tartozó, Kína és Japán területéről származó növény. Leveleivel díszítő, mutatós szobanövény, mely otthonunk látványos dísze lehet.

Az üzletekben leggyakrabban a törpe botpálmának is nevezett kisebb termetű Rhapis humilis-t, valamint a nagyobb méretű botpálmát a Rhapis excelsa-t forgalmazzák.

Előbbi kb. 1méteres magasságot érhet el, míg utóbbi nagyobb edényben is jól mutat nagyjából 2méteres termetével.

A botpálmával kapcsolatos érdekesség, hogy az egyetlen olyan pálmanemzetség, mely alkalmas bonsaiként való nevelésre is.

Elhelyezés, hőmérséklet

A nem napos, világos vagy félárnyékos, télen hűvös 5-10 fokos, nyáron meleg környezetet kedveli. Szabadban is tartható félárnyékos helyen május közepétől nyár végéig. Jól érzi magát nem huzatos lépcsőházakban is.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, télen kevesebb vizet kapjon. Tápoldatozni kis adag tápoldattal lehet májustól augusztusig. A többi évszakban hagyjuk el a tápoldatozást.

Időnként permetezzük vízzel a leveleit, így biztosítva a megfelelő páratartalmat, és megelőzve a takácsatkák megjelenését.

Átültetés, szaporítás

Átültetéséhez használjunk T egységföldet, vagy homokkal kevert kerti földet. Az átültetés általában akkor válik szükségessé, ha a gyökérlabda már kitüremkedik a növénytartóból.

Szaporítása történhet magról, vagy sarjról. A leválasztott sarjat elültetjük külön cserépbe és ugyanúgy neveljük tovább, mint az anyanövényt.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a takácsatkák jelenthetnek rá veszélyt, ha túlságos meleg és száraz levegőjű helyen tartjuk, ezek a körülmények kedveznek a takácsatkának. A száraz levegőjű, meleg helyre a barnuló és száradó levelek is figyelmeztetnek. 

4. Datolyapálma, főnixpálma (Phoenix robelinii) bemutatása, gondozása

Phoenix roebelenii

Kép forrása: CityPlant.hu

A datolyapálma a pálmafélék családjába tartozó, Laoszról származó növény.

Rendkívül mutatós dísze lehet otthonunknak.

Szobanövényként a 13 Phoenix-faj közül a keskenylevelű főnixpálmát, vagy ahogy ismertebb törpe datolyapálmát (Phoenix robelinii), a kanári főnixpálmát (Phoenix canariensis) és a közönséges datolyapálmát (Phoenix dactylifera) tartjuk leggyakrabban. 

Nemcsak mutatós lakásdíszek, hanem hasznos növények is, a törpe datolyapálma ugyanis, a levegő szén-dioxid tartalmán túl, a szennyező anyagok közül a benzol lebontásában is részt vesz.

A datolyapálma a világos lakások ideális növénye. Nem teljesen napos, világos, egész évben meleg, télen is legalább 15 fokos környezetet igényel. Kedveli a magas páratartalmat.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözése során kerüljük a túlzott nedvességet, a pangó víz árt a növénynek. Törekedjünk arra, hogy a gyökérlabdát állandóan kissé nedvesen tartsuk. Kis töménységű tápoldatot áprilistól augusztusig adjunk neki. 

Párásítás

Mivel páraigényes növény, ezért gondoskodni kell a levegő párásításáról. Gyakran permetezzük vízzel a leveleit. Különösen a fűtési szezonban figyeljünk oda erre. A fűtés nagyon szárítja a levegőt, ilyenkor akár naponta is szükséges lehet párásítani.

Szaporítás, átültetés

Ha szükséges átültetni, hungarocell darabkákkal kevert B virágföldbe ültessük át. Szaporítása fűtött szaporítóágyban magról történik.

Kártevők, betegségek

Ha túl száraz a levegő, akkor könnyen megtámadhatják a takácsatkák, egyéb kártevő nem jellemző. Fontos a körültekintő öntözés, ugyanis a kemény víz klorózishoz, megbarnuló levelekhez, növekedési zavarokhoz vezethet.

A túl hideg talaj, és a téli túlöntözés szintén felelős a levelek barnulásáért, és a nem megfelelő növekedésért.

5. Kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) bemutatása, gondozása

Kínai legyezőpálma (Livistona chinensis)

Kép forrása: CityPlant.hu

A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) Dél-Kína területéről származó a pálmafélék családjába tartozó rendkívül mutatós növény. Eredeti élőhelyén 10-15 méteres magasságot is elérhet, szobanövényként tartva visszafogottabban fejlődik.

A kínai legyezőpálma fő díszét hatalmas méretű, hosszú nyélen ülő legyező formájú levelei adják, bármelyik tágas nappalinak igazi dísze lehet, ha biztosítják számára a megfelelő körülményeket.

Elhelyezés

A kínai legyezőpálma átlagos fényigényű növény, elhelyezéséhez kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos, átlagos szobahőmérsékletű helyet keressünk. Nem eléggé világos helyen tartva a növény a fény felé kezd el nőni, megnyúlik, elveszíti eredeti szép formáját.

Öntözés

Rendszeres, ugyanakkor mérsékelt öntözést igényel. Arra azonban mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne álljon a vízben. A túlöntözés a gyökerek rohadásához vezethet, ami legyezőpálma elpusztulását okozhatja.

Párásítás

Ahogy a legtöbb pálma, úgy a kínai legyezőpálma is kedveli a párás környezetet. A párásítással megelőzhető a levélvégek száradása, és barnulása is.

Ha ilyen tüneteket produkál a növény, jó eséllyel a száraz levegő a felelős. Jó megoldás, ha a növény cserepét megnedvesített kaviccsal töltött tálcára helyezzük.

Átültetés

Ha szükségessé válik a növény átültetése, azt tavasszal végezzük el tápanyagban gazdag, kissé homokos virágföldbe. Az ültetéshez használjunk nagyméretű növénytartót, mivel a legyezőpálma elég erőteljes gyökereket fejleszt.

6. Washington pálma (Washingtonia) bemutatása, gondozása

Washington pálma

Washington pálma a természetben / Kép forrása: Pixabay.com

A Washington pálma a pálmafélék családjába tartozó növény, mely Mexikó, Kalifornia és Arizona területén honos. A kertészetek a mexikói ’Washingtonia robusta’-t és a kaliforniai ’Washingtonia  filifera’-t forgalmazzák.

A Washington pálmát Amerikában Petticoat Palm-nak is hívják. A név eredete, hogy a pálma törzsét, alsószoknyára emlékeztető, levélmaradványok veszik körül.

A Washington pálma legyezőre emlékeztető nagyméretű leveleivel lehet otthonunk dísze, ha biztosítani tudunk számára elég helyet, valamint megfelelő körülményeket. Nyáron szabadban is tarthatjuk.

Fontos megemlíteni, hogy a levélnyeleken erős tövisek is növekednek, ami balesetek forrása lehet. Vigyázzunk a növény gondozása közben és tegyük olyan helyre, ahol nem megyünk neki véletlenül.

Elhelyezés, hőmérséklet, öntözés, tápoldatozás

Washington pálma

A Washington pálma levele / Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezéséhez világos, de nem tűző napos, tágas és szellős helyet keressünk. Télen alacsony 10fok körüli hőmérsékletet igényel, a fűtést rosszul viseli. Nyáron kivihetjük a szabadba is.

A Washington pálma a nyári, meleg időszakban bőséges öntözést igényel, míg télen kevesebbet kell öntözni. Az öntözések során tavasztól augusztusig kéthetente tápoldatozhatjuk is mérsékelt töménységű tápoldattal.

Átültetés, kártevők, betegségek

Washington pálma

A Washington pálma tövisei / Kép forrása: Pixabay.com

Az idősebb nagy növényeket elég csak ritkán átültetni, míg a fiatal növényeket évente egyszer, tavasszal érdemes C típusú virágföldbe, vagy homokkal kevert agyagos kerti földbe ültetni.

Levélcsúcs barnulás, valamint levéltetvek megjelenése fordulhat elő, ha olyan helyen tartjuk, ahol állott és túl száraz a levegő.

7. Aranypálma (Areca lutescens) bemutatása, gondozása

Aranypálma (Areca lutescens)

Kép forrása: CityPlant.hu

Az aranypálma vagy aranygyümölcspálma, melyet gyakran csak Areca pálmaként említ a köznyelv, Madagaszkár területén őshonos növény.

Eredeti élőhelyén 10 méteres magasságot is elérhet.

Lakásban tartva ettől nem kell tartanunk, viszont megfelelő gondozás és körülmények mellett így is rendkívül gyorsan, akár évente 20cm-t is növekedhet.

Az aranypálma külseje nagyon hasonlít a kenciapálmára (Howea) a fő különbséget a világosabb zöld levélszín, valamint a levélgerinc fekete pontozottsága jelenti. Könnyű összetéveszteni a két növényt.

Elhelyezés, hőmérséklet

Az aranypálma legjobban a világos, de nem tűző napos, meleg helyen érzi jól magát, télen is legalább 16fokos szobahőmérsékletet kell biztosítani a számára.

Öntözés, tápoldatozás

Az aranypálma átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, földje mindig legyen picit nedves. Túlöntözni nem kell, ne álljon a vízben. Növekedését segíthetjük, ha tavasszal és nyáron hetente egy alkalommal tápoldatot is adunk neki.

Párásítás

Az aranypálma, bár a meleget szereti a száraz levegőt nem. Igényli a párás környezetet, ezért főleg télen a fűtési szezonban fontos a párásítás, de az év egyéb időszakaiban is meghálálja a növény. Télen naponta permetezhetjük a leveleit vízzel.

Átültetés

Az aranypálmát elég 2-3 évente, tavasszal átültetni, melyre a legjobb választás a B típusú virágföld.

Szaporítás

Tőosztással és magról szaporítható. Ha tőosztással szeretnénk szaporítani, akkor a műveletet kössük össze az átültetéssel, így csak egy alkalommal kell bolygatni a növényt.

Betegségek, kártevők

A betegségek és kártevők általában akkor jelennek meg, ha száraz levegőjű helyiségben tartjuk ezt a növényt. Ezek a körülmények kedveznek a tetvek megjelenésének is. Jellemző tünetek a barna levélfoltosság, és a sárguló levelek. 

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com; CityPlant.hu

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények