pávaliliom

A pávaliliom (Tigridia pavonia) bemutatása, gondozása

A pávaliliom vagy pávaszemes tigrisvirág (Tigridia pavonia) a nősziromfélék családjába tartozó évelő hagymás növény, mely Mexikóban őshonos. Rövid életű, de fokozatosan nyíló virágai rendkívül különlegesek, a virágágyás igazi ékességei lehetnek.

A három szirom alkotta virág alapszíne lehet fehér, bézs, rózsaszín, sárga és piros is, a virág közepét élénk színű, pettyes, foltos mintázat teszi még szebbé. A pompás virágok a nyár második felében, vékony szárakon nyílnak, melyen lándzsa alakú levelek találhatók.

A pávaliliom hagymáit a fagyveszély elmúltával, április-május hónapokban kell elültetni, lehetőleg napos, világos, meleg helyre, jó vízáteresztő talajba. A virágzási időszakban mérsékelt öntözéssel tartsuk földjét nedvesen, a virágzás után, amikor visszahúzódik a növény, már ne öntözzük.

A virág szárai nem túl erősek, ezért érdemes támasztékról is gondoskodni, hogy az erősebb szél, ne tehessen kárt a növényben.

Mivel a pávaliliom fagyérzékeny, ezért a hagymáit ősszel fel kell szedni, majd pedig hűvös helyen átteleltetni a következő tavasszal esedékes kiültetésig.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lorbeer / Licence: CC-BY-SA-2.0-DE

Források: Botanikaland, Megyeri Szabolcs Kertészete,

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők