pázsitviola

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum), egy lenyűgöző és színpompás évelő növény, amely a tavaszi kertek egyik legkedveltebb dísze. Ez a növény nemcsak a sziklakertekben mutat jól, hanem a virágágyások szegélyekként, és a falak mentén is, ahol látványos virágfüggönyt képezhet.

Népszerűsége nem véletlen: könnyen gondozható, és bőségesen virágzik, melyet a tavasz második felében csodálhatunk meg.

Története és eredete

A mintegy 20 fajt és 2 hibridet magába foglaló Aubrieta növénynemzetség, nevét Claude Aubriet-ről, egy francia botanikai festőről kapta, aki elsősorban a botanikai illusztrációiról ismert. A kertészetekben megtalálható Aubrieta x cultorum, keresztezés eredményeként jött létre, a nemzetség több fajának ötvözésével.

Eredetileg Európa és Ázsia sziklás lejtőiről származik, ahol képes volt alkalmazkodni a kihívást jelentő körülményekhez, például a szárazsághoz és a kevés tápanyaghoz. Ez a hihetetlen alkalmazkodóképesség teszi lehetővé, hogy a pázsitviola jól érezze magát a kevésbé jó adottságú kertekben is.

A növény jellemzői

A pázsitviola kisméretű, talajtakaró növény, amely 10-15 cm magasságot ér el, növekedése során tömött párnát alkot. Levélzete kicsi, ovális vagy szív alakú, sűrűn elrendeződő levelekből áll, ami sötétzöld szőnyeget képez.

Virágai aprók, de nagyon feltűnők, lila, rózsaszín, mályva és fehér árnyalatban pompáznak. A virágok négy szirmúak, ami jellegzetes tulajdonsága a káposztafélék (Brassicaceae) családjának.

A pázsitviola igényei és gondozása

A pázsitviola gondozása viszonylag egyszerű. Szereti a napos helyeket, de jól tűri az enyhe árnyékolást is. A legfontosabb, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, tápanyagban szegény talajon is jól megél.

A túlöntözésre érzékeny, ezért ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen állandóan nedves, a bimbózást követően meghálálja az öntözést. Miután a virágok elhervadnak, érdemes alaposan visszavágni a növény töveit, hogy megakadályozzuk a kopaszodást.

Ha néhány év elteltével azt vesszük észre, hogy a pázsitviola közepén száraz, kipusztuló részek jelennek meg, ne essünk pánikba. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy itt az ideje a tőosztásnak, ami elengedhetetlen lépés a bőséges virágzás biztosítása érdekében. A növény szaporítása nem csak tőosztással, hanem magvetéssel is történhet.

A pázsitviola felhasználása a kertben

A pázsitviola kitűnő választás sziklakertekbe, falak és lépcsők mentén, valamint talajtakaró növényként. Színpompás virágai és sűrű lombozata miatt gyakran használják ágyásszegélyek díszítésére is.

Ültethetjük nagyobb csoportokban, hogy látványos színfoltot hozzunk létre, vagy társíthatjuk más talajtakaró növényekkel is, az aranysárga kakukkfűvel kombinálva például lenyűgöző kontrasztot alkothatunk. Sziklakertekben való felhasználása során, kövirózsával, árlevelű lángvirággal, levendulával vagy törpe örökzöldekkel együtt is remekül mutat.

Korai virágzásával azonnal felhívja magára a figyelmet, még mielőtt a későbbi virágok, mint például a Phantom bugás hortenzia vagy az Annabelle cserjés hortenzia színre lépnének, így vegyes virágágyásba is bátran ültethető, nyáron virágzó fajok társaságába.

Az előbbiekből jól látható, hogy a pázsitviola egy rendkívül vonzó és sokoldalú növény, amely ráadásul könnyen gondozható és bőségesen virágzik. Alacsony gondozási igénye és a színpompás virágai teszik ideális választássá bármely kertbe, ahova egy kis színt és életet szeretnénk vinni.

Pázsitviola vetőmag vásárlás >>>

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők