pénzlevelű pilea

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) bemutatása, gondozása

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) a Pilea nemzetségbe tartozó Kínában őshonos növény. Magyarországon szobanövényként forgalmazzák, alkalmas terráriumba való ültetésre is. Szerencsehozó növénynek tarják, gyakran ajándékozzák a barátság jelképeként is.

Természetes élőhelyén 1500-3000 méter tengerszint feletti magasságban, árnyékosabb helyeken, erdőkben, nedves sziklákon él.

Rendkívül érdekes megjelenésű, gyors növekedésű növény, külseje valamelyest a Peperomia polybotrya törpebors fajra emlékeztet. Díszét hosszú levélnyelű, kerekded alakú zöld színű levelei adják, virágai nem túl dekoratívak.

A pénzlevelű pilea az állandó, kiszámítható környezetet és a kellemesen párás levegőt szereti. Helyéül, világos, szórt fénnyel bevont, kellemes szobahőmérsékletű helyet válasszunk, tűző napos helyen ne tartsuk.

Átlagos víz és tápanyagigényű növény, rendszeres mérsékelt öntözést kíván, a túlöntözésre és az alulöntözésre érzékeny. Ha időnként tápoldatozzuk a tavasztól őszig tartó időszakban, azt meghálálja. Fontos, hogy kellemesen párás környezetet is biztosítsunk párásítással.

Megfelelő gondozás mellett a pénzlevelű pilea gyökér és tősarjakat nevel, ezeket szétültetve szaporíthatjuk a legegyszerűbben. Ha szeretnénk átültetni, tavasszal végezzük el az ültetést, az átültetéshez megfelelő az általános virágföld.

Kép forrása: Dreamstime.com

Források: Wikipédia – Pénzlevelű pilea; Fitoland – Pénzlevelű pilea

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények