örménygyökér

Cikkünkben 2 peremizs (Inula) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

A kardlevelű peremizs (Inula ensifolia) bemutatása, gondozása

A kardlevelű peremizs (Inula ensifolia) közepes termetű évelő növény, amely a Kaukázus vidékén őshonos. Bokrosodó, terülő tövű virág, mely nyáron hozza sárga virágait.

kardlevelű peremizs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rolf Engstrand

Levélzetét kardszerű, világoszöld levelek sokasága alkotja, mely kihangsúlyozza az élénksárga fészekvirágzatot. Elsősorban évelőágyak beültetésére, valamint sziklakertekbe alkalmas.

A kardlevelű peremizs igényes növény, főként vízigénye jelentős. Ültetési helyéül világos, kellemesen meleg helyet keressünk, ahol a talaj lehetőség szerint tápanyagban gazdag, és jó szerkezetű. Magas vízigényét, rendszeres öntözéssel kell biztosítani.

Az örménygyökér (Inula helenium) bemutatása, gondozása

örménygyökér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Андрей Корзун (Kor!An)

Az örménygyökér (Inula helenium) magas termetű, robusztus külsejű, bokrosodó gyöktörzses évelő növény, mely Magyarországon is őshonos és védettséget élvez.

Természetes élőhelyét a hegyek jelentik, a népi gyógyászat gyógynövényként tartja számon, de napjainkban már főként dísznövényként ültetik.

A pompás peremizs és örvénygyökér néven is ismert terebélyes növény levélzetét hosszú nyelű, nagyméretű fűrészes szélű tőlevelek, valamint szíves vállú, a száron felfelé haladva egyre kisebb méretű szárlevelek alkotják. Látványos, sárga színű fészekvirágzata nyáron díszít.

Az örménygyökér a természetes stílusú kertrészekbe illik, jól mutat szoliter növényként is. Legszebben napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, mindig kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben.

Mivel nagyon magas növény, szeles helyen érdemes lehet támasztékról gondoskodni a számára. Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Rolf Engstrand; Wikipédia / Szerző: Андрей Корзун (Kor!An)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők